Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 10. marraskuuta 2020

Väärien valintojen asiantuntija * 96

Oli yksi jos toinenkin hanke, jossa jo aiemmin mainituilla Jyväskylän virkamiehillä on merkittävä ja ratkaiseva rooli. Osa kaupungin virkamiehistä piti majaansa rakennusvirastossa. Sen viidennessä kerroksessa istuin silloin tällöin kaupunginarkkitehti Seppo Salmelan huoneessa. Usein puhuttiin niitä näitä sekä visioitiin suuria ja joskus omituisiakin. Joistakin tuli myös totta.

Kerran tullessani hissillä alas, painoin vahingoissa 2. kerroksen nappia. Ajattelin, että siellähän puuhailee apulaisgeodeetikko Penti Hakalin ja minäpä käyn morjenstamassa. Kun pääsin huoneeseen, sanoin tosiaan morjens. Ja aivan spontaanista jatkoin, että ei sinulla satu olemaan vapaata kerrostalotonttia, jos tehdään alan väelle lisää koteja.

Tämä tapahtui vuosia ennen Ensiaskel-yksikön lähtölaukausta. Joka tapauksessa Pentti kysyi, että kuinka osasit tulla juuri nyt, sillä itse asiassa aamulla tuli yhdestä Kuokkalan kaupunginosan tontista rakennusliikkeeltä peruutus. Joten kyllä, minulla on vapaa tontti.

Pyysin Hakalinia pitämään sen jonkun päivän pöytälaatikossa ja sanoin meneväni asuntoasiantoimistoon päällikkö Tapani Karvalan juttusille. Kun Karvala kuuli asiani, hän liioittelematta nauroi kippurassa monta minuuttia todeten viimein: "Luuletko Soini, että sinulla on asiantuntemusta rakentaa kerrostaloja?" Vastasin: "En luule, mutta uskotko sinä, että luonteestani johtuen tai siitä huolimatta, minulla on riittävästi nöyryyttä pyytää ja ostaa asiantuntemusta niiltä keillä sitä on. Joten laitatko Kuokkalan hankkeemme kaupungin aravalainoituslistalla niin korkealle, että se saa aravalainoituksen." Tähän Tapsa, että ei jää sijoituksesta kiinni, jos kaupunki myy tai vuokraa tontin teille.

Saimme tontin ja saimme valtiolta lainavaraukset. Mutta aravaehdot olivat niin tiukat korkoprosenttien osalta, että yksikään pankki ei myöntänyt lainoja niillä ehdoilla. Parhaimmillaan pääsin viipaloituani lainatarjouksen kaikkien pankkien kesken, että osa olisi myöntänyt, jos kaikki muutkin pankit ovat mukana. Jäi yhdestä tai kahdesta pankista kiinni.

Taas meni öitä valvoen. Viimein lompsin apulaiskaupunginjohtaja Vielman luokse murheineni. Tähän Ahti aikansa tuumattuaan, että jos olisi kyseessä mikä tahansa muu kolmannen sektorin toimija, olisi vastaus ehdoton ei. Mutta Katulähetys on aina asiansa hoitanut ja teette tärkeää työtä jyväskyläläisten hyväksi. Joten olen valmis esittelemään asian myönteisesti kaupunginhallitukselle. Näin me saimme lainamme aravaehtojen mukaisesti. Se oli mainio esimerkki kuinka tärkeää on luottamus sekä poliittiset suhteet. 

Koska kyseessä oli pesäpallokentän muotoon tehdyn Kuokkalan keskustan, Kolmospesänkadun viimeinen tontti, nimesin kohteemme Takalaittomaksi. Joka sijainnin lisäksi kuvasi sopivasti tulevia asukkaitakin. Niin me teimme kahdessa osassa yhteisten tilojen lisäksi kolmisenkymmentä kotia niitä tarvitseville. 

Ei kommentteja: