Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 3. marraskuuta 2020

Väärien valintojen asiantuntija * 89

Inkkarikylä oli monella tavalla ainutlaatuinen. Niin huonosti eivät kenelläkään asiat olleet, ettei ovi lämpimään ollut avoinna. Porttikieltoja ei jaettu. Mitä pahemmin oli elämänsä sotkenut, sitä varmemmin osoite oli Jyväskylässä Kytökatu.

Asumista oli monenlaista ja -tasoista. Pariskunnille, yksin asuville, miehille ja naisilla. Niille, jotka halusivat juoda ja niille, jotka halusivat olla juomatta. Raittiutta palkittiin ja saunapäivisin "selväpäiset" kylpivät ensin. Raittiina oleville tarkoitetuissa yhteisissä tiloissa oli parempi televisio, kaffetta oli aina talon puolesta tarjolla jne.

Joku joskus nurisi minulle, että ei ole tasa-arvoista. Johon vastasin, että ei niin. Ketkä eivät ryyppää, eivät pidä hauskaa viinan kanssa, eikö niin? Vaan joutuvat katsomaan televisiotakin täällä vesiselvänä. 

Kytökadulla asui mainiota väkeä. Aivan oma lukunsa oli märkääkin märempi "märkäpää". Jossa sielläkin oli kaikilla omat huoneet. Joskus oli tähtivieraitakin tai peräti yöpyjiä. Kuten aikoinaan itselleni tutuksi tullut Kari Tapio. Jonka entisen yhtyeen entinen soittaja Turpon Pekka asui Inkkarikylässä.

Joka tapauksessa joskus keikoilla kulkiessaan Jyväskylän seudulla Kari saattoi soittaa: "Moron Jore, Klappi täällä, olen kylillä, mennäänkö katsomaan miestä menneisyydestä?" En tiedä sanoiko hän muille itseään Klappiksi, mutta miehen hain joskus Ylä-Ruthilta, omasta kantakuppilastani. Ilta meni silloin leveäksi entisen bändikaverin kanssa, joten molemmat saattoivat yöpyä Inkkarikylän märässä päässä.

Jollakin lailla saman heimon miehiä oli Matti Nykäsen lisäksi myös hänen veljensä, kaimani Jorma Nykänen. Joka myöskin asui Kytökadulla, josta harva sanoi mitään kaunista. Ei asukkaista eikä paikasta. Veli Jormasta joku kirjoittikin rumin sanankääntein Matti Nykäsen elämästä kertovassa kirjassa. Hän ei sitä ansainnut, mutta kuolleita on helppo parjata.

Jormakin harrasti musiikkia. Sanoitti ja esiintyikin joskus. Ainakin Järvenpään Nummenkylän naisvankilassa. Bändi saattoi silloin olla Roosters. Ehkä tunnetuin sanoitus oli Teuvo Oinaan levyttämä Tähdenlennon taika. Minkä Jorma sanoi Teuvon pilanneen, ettei sitä tunnista. Ymmärsin kaimaani, sillä hänellä oli suuri rakkaus 90-luvun alussa. Rakastaan linnassa muistellessaan Jorma teki biisiin sanoituksen. Se tunne ei hevin Teuvo Oinaan esityksestä löydy. 


Ei kommentteja: