Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 23. syyskuuta 2020

Väärien valintojen asiantuntija * 48

En malta olla kirjoittamatta tätä, sillä kielenkorjaaja Tiina Hokkanen-Ojalta tuli palautteen lisäksi selvitys, miksi hän ei ottanut pelkästään puolisonsa sukunimeä. Koska se olisi siirtänyt eläkepäivän loppukuuhun, joka ei olisi natsannut niin hyvin vuokranmaksupäivään.

Esteettömämmän ympäristön eteen tein itse asiassa paljon töitä. Törmäsin tietämättömyyteen, asenteellisuuksiin, luutuneisiin käsityksiin, mutta myös oivaan yhteistyöhön. Yksi sen edustaja oli Jyväskylän rakennusarkkitehti Pentti Leminen. Joka teki asian kanssa ja eteen minkä pystyi ja osasi. Se oli joskus huvittavaakin.

Kun Seminaarinkadulla saneerattiin Beckerin omakotitaloa kirjailijoiden käyttöön, johti kapeat portaat yläkertaan. Jonne sinnekin Pentti piirsi ja teetti oikeaoppisen, pyörätuolimitoituksellisen wc-tilan kaiteineen ja isoine peileineen.

Kun näin sen valmiina portaiden päässä, nauroin ehkä vähän samaan tapaan kuin Irwin osoittaessaan punaisella sametilla hopeista plektraa. Tähän Pentti itsekin hieman huvittuneena: "Kun ei hissiä saatu, ajattelin, että jos joku onnistuu retuuttamaan yläkertaan pyörätuolinkäyttäjän, niin onhan sitten ainakin hyvä vessa."

Merkittävimpänä saavutuksenani tällä sektorilla pidän Jyväskylän maalaiskunnan kunnantalon saneerauksen yhteydessä toteutettua esteettömyyttä luiskineen, hisseineen, induktiosilmukoineen, kaiteineen, kontrasteineen, väriraitoineen jne. Oli hieno ja itsekäskin tunne, kun koneisto pyysi apuani, että tuletko mukaan, tehdään mitä voidaan?

Sieltä talosta on paljon hyviä muistoja valtuutettuna. Kerran kuntavaalien jälkeen lehdet kirjoittivat Liisasta, että maalaiskunnan äänikuningatar. Näin ja koin sen olleen hänen elämänsä yksi suurista onnistumisen hetkistä.

Parhaimmillaan meitä oli valtuustossa viisi vihreää. Neljä asiansa osannutta naista ja minä. Yhden parhaista tekemisemme palautteista sain ennen kokousta täynnä olevassa kunnan kahviossa. Kun valtuuston puheenjohtaja Pekka Toivonen huusi minulle pää punaisena kaikkien kuullen armeijan kapteenin äänellä: "Pidä Soini ne naisesi kurissa. Ne käyttävät kunnassa suurempaa valtaa kuin koko Keskustapuolue." 
Ei kommentteja: