Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Kela on väärien tapojen kuningas

Pitkä marmatus, jolla ei ole mitään merkitystä. No, ehkä se on jollekin osoitus, että vaikeuksissa Kelan kanssa ei kukaan ole yksin. Tätä sanoi minulle eilen apteekkikin. Etten tosiaan ole ainut.

Suomalaisten perusturvaa eri elämäntilanteissa hoitaa valtion ehdoton monopoli Kansaneläkelaitos. Sen asiakkaita ovat kaikki Suomessa ja ulkomailla asuvat Suomen sosiaaliturvan piiriin kuuluvat henkilöt.

Tunnuslause on joskus irvokkaalta tuntuva "Elämässä mukana - muutoksissa tukena".

Minäpä kerron. Hieman taustaa ja käytäntöjä ensin. Valitsemamme asioidemme hoitajat, kansanedustajat sorvasivat lain, jonka avulla Kela voi ja pitääkin tiputtaa suomalaisen sosiaaliturvan piiristä ulos kaikki yli puolen vuoden ulkomailla asumisen tai oleskelun jälkeen. Vaikka he koko ajan maksavat veronsa Suomeen.

Samaan pakettiin kuuluu, että suomalaiset vakuutusyhtiöt eivät voi matkavakuuttaa suomalaisia kuin sen ajan, kun he ovat mainitun suomalaisen sosiaalituvan piirissä.

Siihen pakettiin voi laittaa Thaimaan valtion päätöksen, että esimerkiksi vuoden viisumilla maahan tulevilta edellytetään oleskelun ajan kunnollista matkavakuutusta.

Jota ei siis voi puolta vuotta pidemmälle ajalle saada Suomesta. Niin missä tässä näkyy valtionkin slogan "suosi suomalaista" ja kenen etu moinen päätös on?

Thaimaan valtion, sillä onhan hyvinkin kohtuullista, että jos ei maksa veroja maahan, niin miksi sen pitäisi kustantaa vaivojeni hoito?

Kela jatkaa kyykyttämistään. Vaikka kuulut mainitun sosiaaliturvan piiriin, maksat eläkkeestäkin verot Suomeen, niin ilman Kelan erillispäätöstä, et voi saada lakisääteistä korvausta lääkkeistä ostaessasi kuin kolmelta kuukaudelta.

Vaan sinun on haettava ne jälkikäteen tältä suomalaisista huolta pitävältä, veronmaksajien yhteiseltä Kelalta. On aiheellista kysyä miksi se haluaa kyykyttää työnantajiaan?

Olin tehnyt kaiken kuten Kela sanoo. Hakenut erillispäätöksen, jotta sain hieman vajaan kuuden kuukauden reissulleni lääkekorvauksen lääkkeitä ostaessani. Olin Kelan sitä kysyessä ilmoittanut lennon numerot ja päivämäärät ja kaikki oli ok.

Kunnes tulin Suomeen ja näin korona-aikaan etsin apteekin kanssa tapaa, jolla voisin nyt saada lääkkeet menemättä paikan päälle. Sehän löytyi, mutta löytyi muutakin. Kela oli tiputtanut minut lääkekorvattavien ulkopuolelle lisäselvityksiä varten. Sen selvittämiseen ei sille riittänyt takana ollut puolen vuoden aika.

Mitään tietoa miksi näin ei myöskään apteekista löytynyt, joten oli otettava yhteyttä sylttytehtaaseen. Joka ei ollut nähnyt tarpeelliseksi edes ilmoittaa minulle toimenpiteistään.

Kun korona-aikaa eletään, ei ollut hyväksi mennä tämän mahtavan mammutin toimistoon, vaan oli soitettava ja odotettava linjoilla melkoinen tovi. Josta siitäkin Kela laittaa maksamaan. Koska sillä hetkellä ei ollut älylaitetta, niin en voinut jättää edes soittopyyntöä koska kaikissa numeroissa pölpötti automaatti.

Tuli paha mieli, sillä viinakauppakaan ei laita asiakkaitaan maksamaan odotuksesta.

Kaiken kruunasi kärttyisä Kelan asiakaspalvelija aikoinaan, jolta kysyin, jotta voisin ymmärtää miksi veroni kelpaavat, mutta en silti saa niille tältä osin katetta?

Sain kuulla, että työaikanani maksamani verot on käytetty edellisen sukupolven elämiseen ja minun pitäisi mitättömän eläkkeeni kanssa olla kiitollinen, että nykyinen työväestö maksaa elämiseni.

Tässä valossa on helppo ymmärtää miksi osa kansasta uhmaa koronakaranteeneja tai jättää vaikka matkustusilmoituksen tekemättä tai kiertää veroja. Kansa nimittäin vastaa, kuten valtio sille huutaa. Mutta Kela ei kuule sitäkään, koska sen ei tarvitse.

Yksittäinen ja pieni veronmaksaja on joskus suuren sekä mahtavan Kelan silmissä pelkkä riesa ja mitättömyys.

Jonka kanssa sinällään ystävälliset suoritusportaan virkailijat yrittävät tehdä parhaansa ilman valtaa. Että kuinka saisi kohteliaasti puhelun lopetettua ilman, että mikään muuttuisi.

4 kommenttia:

Anttias kirjoitti...

Hyvä kirjoitus🤗Kolme vuotta on käynyt jo näin ja ensimmäisenä vuonna suoritettiin puhelimitse oikein kuulustelu tekemisistä, jos olisin maahanmuuttaja varmaan olisi ollut helpompaa...ei voi tietää näitä kommervenkkeja tavallinen ihminen, vaikka on suomalainen veronmaksaja

For life kirjoitti...

Kiitos palautteesta.

Anttias kirjoitti...

Sain juuri ilmoituksen Kelalta, että eivät vieläkään ole ehtineet minua laittaa sosiaaliturvan piiriin, onneksi ei lääkkeitä ihan heti tarvinnut.Kuitenkin jo 31.3. tuli ilmoitus, että alkavat käsitellä asiaa. Sen ehtivät laittaa kyllä, vai onkohan joku automaatti. Vaimon asian käsittelivät kyllä heti samantien, on se hienoa byrokratiaa, noilla ilmoituksiin käytettävillä asioilla työllistävät itsensä hyvin asiakkaasta välittämättä🤬🤬

Anttias kirjoitti...

NYT pitää heti palata äskeiseen kommenttiini. Pääsinkin säikähdyksellä! TÄNÄÄN klo 16 eli 7 tuntia edellisen viestin jälkeen tuli sähköpostiini ilmoitus Kelalta, että asia on nyt käsitelty ja olen välittömästi taas Suomen Kelan piirissä. Ihmeellinen käsittelytapa, mutta kaikki on taas kunnossaå✌