Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 17. joulukuuta 2019

Jormaksen joulukalenteri, 17. luukku

Joulu on vuosittainen joulukuun loppuun sijoittuva juhla. Se on vanha ja yleinen juhla eri puolilla maailmaa ja kristityt viettävät joulua Jeesuksen syntymän muistoksi.

Useimmissa maissa joulupukin hahmo, joululahjat ja yhdessäolo ovat keskeinen osa joulua. Suomalaisia jouluperinteitä ovat esimerkiksi sauna, joulukirkko, jouluruoka, lahjat, joulukuusi ja joulumusiikki. Joulun vietto alkaa Suomessa jo jouluaattona, mutta joulukuun 25. päivä on kuitenkin varsinainen joulupäivä.

Joulun ajankohta on muinaisen roomalaisen kalenterin talvipäivänseisauksen päivämäärä. Suomen kielen sanat joulu ja juhla ovat ruotsalaisia tai skandinaavisia lainasanoja. Sana joulu tulee alun perin ennen kristinuskoa vietetyn talvipäivänseisauksen juhlan muinaisgermaanisesta nimestä.

Joulussa ovat yhdistyneet kristillinen juhla, muinainen roomalainen saturnalia-juhla sekä Euroopan pohjoisten kansojen maatalousvuoden päättäjäis- ja keskitalven juhla (yule). Suomessa vanha vuodenvaihteenjuhla oli kekri.

Monet kansat ovat vanhoista ajoista viettäneet vuotuista juhlaa talvipäivänseisauksen aikoihin. Muinaisten germaanien talvijuhla tunnetaan nykyisin sen englanninkielisellä nimityksellä yule. Kuukalenterin vuoksi yulen paikka vaihteli joulukuun alusta tammikuun alkuun. Kristinuskon leviämisen myötä yule yhdistettiin kristilliseen jouluun.

Muinaiset roomalaiset viettivät 17. ja 23. joulukuuta välisenä aikana keskitalven Saturnalia-juhlaa. Talvipäivänseisauksena 25. joulukuuta oli Sol Invictuksen eli Voittamattoman auringon päivä.

Itselleni joulu on Vapahtajani eli Jeesuksen syntymäjuhla. Häneen liittyvä on minulle rakasta ja tärkeää ilman kristinuskoakin.
Mutta myös ja varsinkin Vapahtajalla on oma sijansa elämässäni. Kuten monilla muillakin kodittomilla Luojan luomilla. Olen ollut rakentamassa seiniä, joiden sisään koditon on voinut rakentaa oman pesänsä. Niin ihminen kuin eläinkin.

Myöskään Marialla ei ollut paikkaa eikä vuodetta mihin hänen Poikansa olisi voinut syntyä. Luulenkin, että ensimmäiset elävät, jotka Vapahtajan näkivät, olivat tallin seimen ympärille kerääntyneet eläimet. Hän ei syntynyt ihmiskotiin, vaan jostain syystä eläinten keskelle.

Hän myös kuoli kuten syntyikin. Monien ihmisten hylkäämänä, ristillä kaltaisteni välissä.

Ei kommentteja: