Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 27. elokuuta 2019

Päihteet, huumeet ja kipulääkkeet

Harvoin kirjoitan tavoista, joilla saadaan nuppi sekaisin tai muuten päästään toiseen olotilaan. Vaikkapa rumiillista tai henkistä kipua ja pahoinvointia pakoon.

Isäni kuoleman jälkeen äidilläni oli mahdollisuus ainakin yhteen, aivan  uuteen elämänvaiheeseen. Jonka hän saikin. Joskaan ei sellaista mitä olisin toivonut. Hän nimittäin alkoholisoitui laillani nopeasti. Sen sai äitini kohdalla aikaan ruokakauppoihin tullut keskiolut. Hänen aikanaan nimittäin Alkossa käyvä nainen oli huono nainen. Jälkeenpäin olen ymmärtänyt, että taipumuksia lääkkeiden väärinkäyttöönkin äidilläni oli.

Mutta en syytä aineita. Silti joskus ajattelen kenen etu on, että alkoholia pitää saada jokaikisestä maitokaupasta? Josta seuraa muun muassa, että lapsia ei voi aina laittaa hakemaan R-kioskista edes iltajäätelöä, kun kulmilla on myös örveltäjien joukko, joka kerjää rahaa kaljaan tai häiriköi muuten vaan.

Alkoholin ja huumeiden ero on siinä, että toisen käyttö on yhteiskunnassa kovinkin hyväksyttyä ja toisen käyttö on rikos. Joka sekin hämärtyy, sillä varsinkin mietoja huumeita laillistetaan vähän siellä täällä.

Toisin on tupakan laita, joka on joutunut Suomessakin ahtaalle. Paljoa ei silti puhuta siitä, että poltettavien huumeiden käyttö ei juuri ala, jos ei ole opetellut polttamaan tupakkaa.

Mutta tupakkatehtaat tai muut sen tapaiset yritykset eivät luovuta. Toisella kädellä tehdään nikotiinipurukumia, jotta sauhuttelusta päästäisiin eroon ja toisella kädellä kehitellään nikotiinijohdannaisia makeisia, jotta saataisiin jo lapset riippuvaiseksi.

Vaikka olenkin kaikkea muuta kuin malliesimerkki hyvästä, kuohuu sisälläni, kun ajattelen ahneuden ja ihmisen itsekkyyden voimaa. Hinnalla millä hyvänsä, vaikka toisen ihmisen elämän kustannuksella tehdään mahdollisimman paljon omaisuutta omiin, pohjattomiin taskuihin. Jonka avulla tyydytetään muita itsekkäitä tarpeita. Tai kuollaan joka nurkka täynnä rahaa.

Tästä päästään huumeisiin, joiden käytön polkuja rakentavat myös osaltaan määrättyjä kipu- ja mielialalääkkeitä valmistavat ja myyvät yritykset. Nyt tuli kuitenkin jenkkiläiselle lääkejätille lunta tupaan. Rapakon takana kuoli kymmeniä tuhansia ihmisiä yliannostuksiin, joiden polku on. lääkkeissä. Johnson & Johnson tuomittiin yli puolen miljardin taalan korvauksiin harhaanjohtavasta, opiodipohjaisen lääkkeiden markkinoinnista. Olenko omituinen, kun tämä oli minulle aamun paras uutinen?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

On kyllä erikoista, kuinka esimerkiksi aika jolloin alkossa käyvä nainen oli huono nainen. Miten ajat muuttuvatkin niin paljon. Itse päätin, että tänä vuonna vähennän alkoholin kulutustani. Tähän asti ainakin onnistunut. https://www.maivita.fi/lahti

For life kirjoitti...

Tietysti minun pitäisi ensin tietää mikä tai milloinen on mielestäsi huono nainen?