Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Koivun mahlaa odotellessa

päivis: Selailin parin vuoden takaisia blogeja, joista huomasin, että silloin olemme aloittaneet mahlan keräämisen näinä aikoina, ihan huhtikuun alussa. Nyt keruuta ei vielä ole aloitettu, koska yöpakkaset hidastaisivat juoksutusta ja pahimmillaan mahla ennättäisi pilaantua ennen kuin keräysastia olisi tullut täyteen.
Mahlan keruu saa odottaa, kunnes pakkasyöt ovat ohi. Luonto oli viime yönä
tehnyt hauskan puuteroinnin puron jäätyneen veden pinnalle.
Tämä on jo viides kevät, kun keräämme mahlaa. Ensimmäisenä keväänä oikeastaan vain kokeilimme, miten mahla juoksisi katkaistusta koivun oksasta. Huonostihan se juoksi, mutta pääsimme kuitenkin koivunmahlan makuun. Seuraavana keväänä osasimme jo varustautua paremmin keräämiseen, joka lopulta on hyvin yksinkertaista. Ehkä onnistuimme myös katsomaan tarkemmin, mitkä pihakoivut olisivat mahlan keruun kannalta sopivimmat ja parhaimmilla paikoilla. Kaksi vankkaa puuta riitti hyvin meidän tarpeisiimme.

Olemme ensin keränneet mahlaa isompiin astioihin ja pullottaneet sen jälkeen pakastamista varten muovisiin pulloihin. Pieni arkkupakastinkin piti hankkia, kun jääkaappi-pakastimen pakastinosa täyttyi tuolloin, kaksi vuotta sitten, niin nopeaan tahtiin.

Pian on taas syytä kaivaa esiin nuo pullot. Koska olemme olleet paljon pois kotoa, Jormakin puoli vuotta, mahlaa on vielä muutama pullo jäljellä. Mutta kotona ollessamme lähes joka päivä olemme sitä juoneetkin eli pakastettu määrä on ollut kutakuinkin kohdallaan.

Koivunmahlan sanotaan olevan terveellistä. Eikä se taida olla edes mikään uskon asia. Se myös maksaa melkoisesti, jos sitä haluaa ostaa kaupasta.

Käsittelemätön mahla pilaantuu helposti. Kotioloissa mahla säilyy jääkaapissa ehkä kolmesta neljään päivään. Pakastettua mahlaa sulatan yleensä aluksi huoneen lämmössä, sillä jääkaapissa se sulaa hyvin hitaasti. Pilaantuneen mahlan maun kyllä tunnistaa.

Pakastimessa mahla säilyy ainakin vuoden. Näin meillä nytkin on tapahtunut ja maku on edelleen erinomainen. Pullot ovat nimittäin olleet pakastimessa suunnilleen vuoden, sillä mahlan keruu päättyy vain muutama viikko keruun aloittamisen jälkeen. Kun ilmat lämpenevät, mahlan tulo lakkaa.

Ei kommentteja: