Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 7. tammikuuta 2019

Kaksinaamaisuuden ja feikkimoraalin portinvartija

jormas: Kirjoitin 15-osaisen blogisarjan kuukauden reissustani Filippiineillä. Jaoin sen joillakin sosiaalisen median foorumeilla ja sain myös melkoisen määrän palautetta. Lähes kaikki myönteistä. Mutta osa 14 jäi somejumalan kätyreiden hyppysiin, josta seurasi vuorokauden karenssi Facemaailmaan. Se on nyt lusittu ja tämänkin voin jakaa entiseen tapaan ellei jonkun pikkusielun, jolla ei pitäisi olla mitään valtaa, klyyvari täyty herneillä, josta seuraa uusi porttikielto.

Syynä vuorokauden pannaan oli julkaisemani kuva vanhempien pyynnöstä kolmesta lapsesta, jotka jonottivat ruokaa Filippiinien köyhääkin köyhemmässä peltihökkelikylässä. Kahdella oli paidat ynnä pöksyt, mutta yksi odotti ruokaansa sellaisena, joksi Luoja hänet loi. Ilman somejumalia.

Se oli liikaa foorumille, jossa on pilvin pimein valeprofiileja, aseita, tappotuomiota, huumeita, rasismia, itsensä myyjiä, henkilökohtaisuuksiin meneviä alamittaisuuksia ja vaikka mitä. Minun maailmassani oikeasti moraalitonta.

Tähän kaksinaamaisuuteen oli alaston lapsi liikaa. "Ymmärrän Facea", sanoi yksikin äiti ja jatkoi, "kun maailmassa on niin paljon pahuutta". Jos olisi ollut pelihousut, olisin repinyt ne kuultuani äidin viisauden ja linjavedon.

Mutta mitä some sitten sanoo alastomuudesta? 

Kulttuurin kannalta merkittävä viittaus alastomuuteen Raamatussa on kohta, jossa ihmiskunnan esivanhemmat Aadam ja Eeva elävät ensin alastomina Eedenin puutarhassa, mutta syntiinlankeemuksen jälkeen häpeävät alastomuuttaan.

Ja Luoja kysyi heiltä kuka teille kertoi, että olette alasti. Jos sama kysymys olisi esitetty minulle, olisin kysynyt, entä sitten?

Keisari palkkaa vaatturin räätälöimään keisarille uudet vaatteet. Vaatturi päättää kuitenkin huijata keisaria ja pyytää materiaalikustannuksiin ja palkkioksi paljon kalleinta kultaa ja hienointa silkkiä. Vaatturi ei tee ollenkaan vaatteita ja väittää keisarille vaatteiden näkyvän vain älymystölle. Tyhmät ja virkaansa pätemättömät eivät näkisi vaatteita ollenkaan. Näin ollen keisari ajattelee tämän olevan hieno sijoitus, kun hän saisi heti tietää, ketkä eivät olisi kykeneviä tehtäväänsä. Keisari saa huomata ettei itsekään näe vaatteita, mutta päättää olla puhumatta asiasta, koska pelkää muiden toteavan hänet kyvyttömäksi tehtäväänsä. Kangaspuita käy katsomassa myös useampi keisarin virkamies ja hekin päättävät vaieta kyvyttömyydestään nähdä kankaita ja kuvioita.
Lopulta keisari sovittaa peilin edessä vaatteitaan ja hienoa laahusta. Laahuksen kantajatkin ovat tarttuvinaan kankaaseen, mitä he eivät oikeasti löydä. Kaikki kuitenkin ihailevat kovaan ääneen kauniita kankaita ja niiden kuvioita. Sitten joukko lähtee kulkueeseen kaupungin keskustaan, missä ihailu jatkuu kunnes pieni lapsi huutaa, ettei keisarilla ole ollenkaan vaatteita. Kulkueen seuraajat alkavat tämän jälkeen supista keskenään lopulta yltyen huutamaan, ettei keisarilla ole vaatteita. Keisari suoristaa selkänsä ja näyttää entistä ryhdikkäämmältä vaikuttaakseen ylpeämmältä ja kamariherrat jatkavat laahuksen kantamista kuin keisarilla olisi oikeasti vaatteet laahuksineen.

Joten revi tästä Fecebook, mene itseesi, jos ei ole liian ahdasta ja anna tuomiosi sekä laita maksumieheksi minun lisäksi ruokaa kerjäävä alaston lapsi. 

2 kommenttia:

Riitta Vartti kirjoitti...

Oletko nähnyt tv-ohjelman, jossa kerrottiin Facebookin ym. somealustojen kuvien "siivoamisesta"? Ohjelman nimi on "Cleaners". Kyseiset siivoojat istuvat siis Filippiineillä ja työkseen sensuroivat kuvia tiettyjen ohjeiden mukaan. Eipä kuulostanut hääppöseltä heidän tieto- ja asennepohjansa, jolla maailmassa jaettuja kuvia sensuroidaan. Tässä on linkki tuohon ohjelmaan. https://areena.yle.fi/1-4315556

Jorma Soini kirjoitti...

Kiitos kommentista. En ole nähnyt enkä aivan heti löydä motivaatiota, että katsoisi jaan.