Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 20. tammikuuta 2019

Hapankaalia ja hataria tulevaisuuden näkymiä

päivis: En muista miksi yhdistin hapankaalin ja tulevaisuuden näkymät, kun kirjoitin muistilapulle tuon otsikon tulevaa blogikirjoitusta varten. Luultavasti mieleen tuli hapankaalia syödessä oma nuoruus, jolloin ehkä olisi ollut hyvä osata visioida tulevaa elämäänsä.

Ensimmäinen mielikuvani hapankaalista syntyi parikymppisenä ruokakaupan kuskina ollessani. Vein silloin palvelutaloon ruokatilauksia muun muassa Mäkisille, eläkeikäiselle karjalaispariskunnalle. Mäkisen mamma valmisti usein hapankaalia ja tuoksu tai haju heidän kodissaan oli sen mukainen. Ajattelin, ettei hapankaali voi koskaan kuulua omaan ruokavaliooni.

Jyväskylän Marttojen kasvisravintolassa sytyin kuitenkin hapankaalille ja siitä lähtien, jostain -80-luvulta alkaen olen välillä jopa tuntenut hapankaalihimoa. Ehkä juuri sellainen vaihe on nytkin meneillään. Pari päivää sitten ostin ensimmäisen kerran oikein ison Rasilaisen hapankaalipurkin. Riittää hyvin muutamaksi päiväksi.

Nuorena ylioppilaana ruokaostoksia kuskatessani haaveilin kuitenkin monista ammateista. En ole aikaisemmin miettinyt, ajauduinko sattumalta autokuskiksi vai olinko jo silloin kiinnostunut alasta. Juuri muusta elämästä en silloin kauheasti tainnut haaveillakaan. Ehkä siinä iässä mahdollinen tuleva työ onkin kaikkein suurin juttu. Minulla varmaan ainakin. En ehkä olisi uskonut, jos silloin olisin voinut tietää, miten monenlaisia töitä seuraavina vuosikymmeninä tulen tekemään.

Enpä olisi uskonut, että elelen joskus myös mökin muijana metsän keskellä.
Vanhemmalla iällä olen usein kaihonnut ammattia, joka ei nuorempana tullut mieleen. Sen sijaan ajattelin opiskella hortonomiksi tai arkkitehdiksi, rakennusmestarin opintoihin lähteminen oli jo hyvin lähellä. Ammatinvalintapsykologin ehdottamaa röntgenhoitajan ammattia en edes harkinnut. Taiteilijaksi ryhtymisen taisin heivata joskus lukion päättymisen jälkeen. En edes hakenut mihinkään taidekouluun, vaikka jonkin aikaa kuljetin mielessäni sitäkin mahdollisuutta.

En voi olla ajattelematta, että miksi sitä ei nuorena ymmärrä miettiä erilaisia asioita samalla tavalla kuin nyt vanhemmalla iällä. Elämä voisi sujua helpommin, jos osaisi olla jotenkin päämäärätietoisempi. Mutta toisaalta. Onko kukaan luvannutkaan, että elämä olisi helppoa?

Ei kommentteja: