Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 26. heinäkuuta 2018

Unessa

päivis: Ihan äskettäin uutisoitiin, kai johonkin tutkimukseen tai ainakin selvitykseen perustuen, että nykyään suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet. Se taas johtuu siitä, että vanhat ihmiset nukkuvat öisin vähemmän kuin muut, ja niin kuin tiedämme, vanhempien ihmisten määrä sen kuin lisääntyy. Tuo ei vielä tietysti tarkoita, että vanhat nukkuvat liian vähän, sillä vuorokaudessa nukuttua aikaa laskettaessa tuntien määrään pitää lisätä päiväunet. Niitä moni ikäihminen vetelee ilmeisesti siis hyvän tovin joka päivä.

Koiran unta Seven Seas Condo Resortin portilla Thaimaassa.
Päiväunista on tullut tuttu juttu minullekin eläköitymisen myötä. Juuri mikään tai varsinkaan kukaan ei pääse sanomaan, että nyt et nuku. Minä nukun jos haluan, mutta aina se ei kyllä ole yhtä helppoa. Tai ei nukkuminen olekaan tärkeintä. Kunhan pääsee heittäytymään pitkäkseen. Voi vaikka lukea tai näprätä Facebookia. Usein siinä ohessa tulee unikin.

Päiväunien nukkuminen vaatii yleensä, että on oltava kotona joskus sopivaan aikaan iltapäivällä. Monesti sellainen hetki on ruoan jälkeen. Tänään lounashetki venyi vähän myöhäiseen ja kun en heti sen jälkeen päässyt pötkölleen, huomasin odottavani päiväunta joskus puoli kuuden jälkeen. Silloin nukahdin. Herättyäni tiedostin, että Ylen Tarina Gösta Sundqvistista oli katkennut kesken.

Taisin nukkua vähän liikaa, sillä kello oli jo yli kuusi, kun heräsin. Suositeltu päiväunien kesto on kai vartti tai vähän yli. Voin uskoa sen, sillä yleensä, jos päivällä nukkuu pitempään, on hirveän vaikea herätä tai ainakin saada päähänsä järkeviä ajatuksia. Lisäksi jää tunne, että pitäisi vain palata sänkyyn ja jatkaa nukkumista. Näin kävi tänäänkin.

Siitä vanhojen ihmisten unen määrästä sanottiin vielä, että unen tarve ei iän myötä vähene. En ihan allekirjoita sitä, sillä omakohtaisen kokemuksen mukaan aikaisempi noin kahdeksan tunnin yöuneni on nykyään tunnin verran vähemmän. Voin siis kukkua vaikka yhteentoista illalla ja herätä virkkuna aamukuudelta.

Yhtenä hyvän yöunen kriteerinä pidetään nähtyjä unia. Ainahan niitä ei muista, mutta jos tuntuu, että ei juuri koskaan näe unia, syynä voi olla unen laatu. Hyvin nukuttaessa uni on syvää ja sellaisen unen aikana voi myös katsella unia. Siitä tiedän, että viime yönä, ainakin ihan aamutuimaan nukuin syvää, hyvää unta.

Ei kommentteja: