Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 5. heinäkuuta 2018

Kotikaupungissa

päivis: Jyväskylän maalaiskunnan ja Jyväskylän muutaman vuoden takainen kuntaliitos mahdollistaa puhumisen kotikaupungista, vaikka viimeisin Jyväskylä-kotini olikin maalaiskunnan puolella. Tosin olen syntynyt Jyväskylän kaupungissa. Nyt olin siellä taas. Tutuissa maisemissa.

Jyväskylässä tulee käytyä sen verran usein, että mitään kulttuurishokkia ei yleensä koe, vaikka muutoksia yleensä joka kerta huomaakin. Nytkin myllätään Väinönkatua ja Kilpisenkadusta osa on muuttunut yksisuuntaiseksi. Pihakatukylttejä keskustassa on siellä täällä.

Jokin kaupunkisuunnittelussa on tainnut mennä pieleen, koska moni valittaa, että autoa ei keskustassa tahdo saada enää parkkiin. Ja jos saa, pysäköinti on kallista. Nuukuttani minäkin jätin auton kauemmaksi ilmaiselle paikalle ja kävelin loppumatkan. Samalla tuli katseltua katunäkymiä, jotka tosiaan eivät kauheasti ole muuttuneet.

Tuo grilli on ollut Puistokadun varrella niin kauan kuin jaksan muistaa.
Keskustassa oli meneillään juuri alkaneeseen Jyväskylän Kesään liittynyt yleisötapahtuma. Väkeä voisi sanoa olleen paikalla kourallinen. Muistan vielä ajan, jolloin joku vastaava esitys olisi kerännyt sankoin joukoin väkeä Sokoksen kulmalle. Keskusta on hiljentynyt, sillä moni viihtyy Seppälän uudessa valtaisassa ostosparatiisissa, Seppäköhän se on nimeltään.Niin kuin aina, oli melko turha yrittää löytää edes tutuilta näyttäviä ihmisiä. Tajusin myös, että nähdäkseen pitäisi tarkkailla ensisijaisesti vanhempaa väkeä. Eläkeläisen näköisiä. Masentavaa?

Oli minulla ihan syykin lähteä Laukaasta kaupunkiin. Vaikka Jyväskylän Kesän nykyinen tapahtumatarjonta ei kovin hyvin vastaakaan odotuksiani, päätin silti osallistua maksulliseen tapahtumaan, jonka voi maksaa Smartumin kortilla. Sinne kun on vielä jäänyt työnantajan maksamia euroja, jotka on käytettävä vuoden loppuun mennessä.

Valitsin ensi maanantain M.A. Nummisen konsertin, jossa luvattiin olevan myös jotain 1960-luvun skandaalinkäryisestä Kesän ohjelmasta. Taisin silloin olla vielä sen verran nuori, etten itse osallistunut tuohon tapahtumaan, mutta olen myöhemmin kaivanut asiaan liittyviä tietoja yliopistolle tekemäni artikkelin yhteydessä. Ehkä silloisesta Nummisen esityksestä kuullaan nyt jonkinlainen päivitetty versio.

Jyväskylän kävelykadulla on usein jotain pientä näppärää nähtävää. Nyt Käsityömuseon edustalla oli puita verhoiltu virkatuilla lappusilla. Saattavat liittyä Kesän neulontatapahtumaan, tai sitten ei.

Kauppakadun yläpäässä K-Market mainosti kauppaa mukavalla julisteella, jonka aiheet oli poimittu Jyväskylästä. Samassa paikassa on toiminut K-kauppa jo vuosikymmenet. Kauppiaat ovat vain tainneet vaihtua.


Ei kommentteja: