Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Roppakaupalla uusia serkkuja

päivis: Teetätin viime syksynä Family Finderin dna-testin, jonka tuloksena minulla on tällä hetkellä tiedossani lähes 6000 uutta "serkkua". Ja lisää tulee lähes päivittäin.

Dna-testauksen tuloksena amerikkalaisen tutkimuslaitoksen tietokannassa olevista tiedoista paljastuu geenisukulaisia, jotka ilmaistaan serkkuina. Suurin osa itsellenikin tulleista osumista on hyvin etäisiä sukulaisia, joiden kanssa jaan jonkun yhteisen esi-isän tai -äidin kenties satojenkin vuosien takaa. Lähimmät osumani ovat oma tytär, jonka innostaman testin teetätin, sekä täysin tuntematon mieshenkilö Viitasaarelta, jolla ainoana mahdollisena linkkinä sukulaisuuteemme on sama sukunimi kuin äidinäidilläni.

Mitä etäisemmästä serkusta on kyse, sitä varmemmin hän on kotoisin esimerkiksi Ruotsista, Yhdysvalloista tai Venäjältä. Kotimaan voi päätellä sukunimen perusteella tai sitten tiedoista, joita testatut ovat laatimiinsa sukupuihin merkinneet. Harmillista, että vain niin harvat ovat nähneet vaivaa sukupuidensa rakenteluun.

Olen aikoinaan harrastanut jonkin verran perinteistä sukututkimusta, johon verrattuna geenitutkimus on hämmentävän kimuranttia. Se tuntuu huomattavasti tieteellisemmältä ja yleensä minun onkin vaikea seurata aiheeseen liittyvää keskustelua, jota testin teettäneet käyvät omassa Facebook-ryhmässä.

Toistaiseksi olenkin suhtautunut serkkutestaukseen lähinnä viihteenä, jonka hauskuus tulee muun muassa siitä, että välillä osumien joukkoon ilmestyy tavalla tai toisella tuttuja ihmisiä. Onpa etäisten serkkujeni joukossa tätä nykyä muutama julkisuuden henkilökin.

Jotain kotimaamme pienuudesta kertonee se, että sukua näytämme olevan Jormankin kanssa, vaikka minkäänlaista tiedossa olevaa yhteyttä sukupuissamme ei ole. Lähisukumme ainakaan eivät ole asuneet ja eläneet samoilla paikkakunnilla. Jorma suvut ovat läntisestä Suomesta ja minun idästä ja lähinnä Keski-Suomen alueelta. Sen mitä nyt voin tällä hetkellä tietää.

Uusin hauskuus tuli, kun tytär tilasi tiedot omasta äitilinjan haploryhmästään. Käytännössä tiedot ovat samat kuin jos minä olisin ne tilannut. Tulos oli, että kuulumme Suomessa yleisimpään äitilinjan haploryhmään H eli "Helenan tyttäriin". Poikkeus tulee vain siitä, että kirjaimen H perässä on numero 24 ja sen perässä vielä a-kirjain. H24a-ryhmään kuuluvia löytyy vähemmän, joten se hieman rajoittaa uuden tiedon löytymistä.

Helenan tyttäret ovat enimmäkseen läntistä alkuperää. Tuon edellä kerrotun tiedon perusteella voi nyt siis uskoa tai vähintään väittää, että oman äitilinjani esiäiti joskus tuhat tai tuhansia vuosia sitten on elänyt Englannissa. Se, mitä reittejä ja missä porukassa hän on joskus rantautunut Suomeen, ei varmaan koskaan voi selvittää. Puhumattakaan siitä, että tuolle henkilölle löytyisi joskus nimi.

Ei kommentteja: