Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 18. kesäkuuta 2018

Kaiken maailman kauppiaita ja nettielämää

jormas: Aina silloin tällöin olemme päiviksen kanssa ihmetelleet mistä puhelimen välityksellä osataan myös meille kaupata yhtä jos toista. Aika usein myydään lehtitilauksia, vakuutuksia, aurinkopaneeleja, erilaisia kartoituksia, jolloin nämä puhelimitse palveluitaan kauppaavat tulisivat kotiimme. Eivät ole ovet heille auenneet, mutta joillakin on, sillä silloin tällöin saa mediasta tietää, kun joku, usein seniori-ikäinen on ostanut muutaman satasen jonkun jutun tuhansilla euroilla.

Olen käsityksessä, että erilaisia osoitetietoja myydään niitä tarvitseville ja ainakin minun tietoni ovat niiden joukossa. Tosin uskon, että käytännössä jokaisen henkilötiedot ovat jonkun kauppurin listoilla jollakin tavalla. Netti- ja sähköpostimarkkinointi on oma maailmansa. Siellä itselläni piikkipaikkaa pitävät erilaiset lainojen tarjoajat sekä netticasinot ynnä muut pelipaikat. On helppo ymmärtää, että näihinkin koukkuihin moni tarttuu ja jää. Näin ei ole käynyt minulle, vaikka lienenkin ikäni (68 vuotta) kohtuullisen otollista riistaa nuorille ja vikkelille.

Aivan oma lukunsa on Facebook, joka on kytkenyt palveluluihinsa Messenger-viestipalvelun, josta tulee aivan omanlaistaan tarjontaa. Voi muun muassa soittaa ilmaiseksi mistä maailmankolkasta kenelle tahansa. Koske olen ahkera netin käyttäjä myös ulkomailla, jossa nykyisin vietän puolet vuodesta, on se tuonut mukanaan ehkä omanlaistaan tarjontaa. Yhdessä vaiheessa huomasin olevani homo-miesten suosiossa, sillä olen varsin suruttomasti hyväksynyt kavereikseni ventovieraita, jotka eivät ainakaan heti näytä onnenonkijoilta. Silti joskus erehdyn, mutta ei toivotuista kavereista olen päässyt ainakin toistaiseksi suhteellisen helposti eroon

Tässä yksi tapaus, josta en heti päässyt kiinni, onko kyseessä mies vai nainen tai jotain muuta. Toki sitä en tiedä vieläkään. Tiedän vain profiilin, millä kyseinen Face-sivu on perustettu. Olin saanut aiemmin pari kertaa oletettavasti ulkomailta tulleen viestin, jossa luki vain "hello". Kun en mitään tehnyt, sain pari messenger-puhelua, joihin niihinkään en vastannut.

Viime yönä valvoin kolmen maissa, kun sain arvatenkin samalta lähettäjältä viestin "hello". Ja kun uni oli tipotiessään, kirjoitin vastauksen, että hello hello, sillä olin jo aiemmin mielessäni päättänyt, että jossain vaiheessa selvitän mitä viestien takana on tai voi olla. Varsin pian minulle selvisi että kyseellä oli ehkäpä filippiiniläinen nainen, joka ei kaupannut seksiä tai en ainakaan sitä ymmärtänyt. Vastasin hänelle monet kerrat Google.kääntäjän avulla ja alle tunnissa selvisi, että äiti on sairaalassa, kotona on kaksi lasta, lasten isä on lähtenyt kolme vuotta sitten ja oma isä kuollut. Rahapula on kuva, joten taloudellista apua hän minulta pyysi. Sen tunnin aikana hän ehti käydä sairaalassa hoitamassa äitiään, ruokkia itsensä ja lapsensa ja viedä heidät kouluun sekä keskustella kanssani. Laitan tähän pätkän viimeöisestä keskustelusta ja arvaan, etten ole ainut kenen kanssa tämä filippiiniläiseksi yksinhuoltajaksi itsensä esitellyt nainen keskustelee.

Ei kommentteja: