Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 28. toukokuuta 2018

Eläkeläisen selviytymisstrategiat - lisätulot

päivis: Kun eläke on pieni, yksi mahdollisuus parantaa omaa talouttaan on töihin meno. Jos ihan vakituinen uusi työ ei kiinnosta tai siihen ei ole mahdollisuutta, keikkatöistä voi olla pientä apua. Asia erikseen on, innostaako töihin meno, kun viimeinkin on päässyt nauttimaan vapaudesta. Itse parhaillaan pyörittelen mielessäni tätä asiaa.

Olen pitänyt avoimena mahdollisuutta etsiä jotain lisäansiota. Vielä en kuitenkaan ole päässyt niin pitkälle, että olisin tarjoutunut jonnekin tekemään keikkaa. Periaatteessa voisin tehdä mitä vain. En varmaan olisi kovin kranttu, mutta tietysti olisi mukavaa, jos voisi keikkailla tekemällä työtä, joka antaa muutakin kuin rahaa (vähän rankanpuoleisesti verotettuna tietysti). Eläkkeen lisäksi tulevia palkkoja vartenhan on pyydettävä verottajalta oma verokortti.

Moni kertoo saavansa lisätuloja keräämällä tölkkejä ja muita panttipulloja. Ei hassumpi ajatus. Tölkkejä etsiskellessä saa sitä paitsi samalla liikuntaa. Roskiksista etsiminen on kyllä riskaapelia puuhaa, sillä silloin ei voi tietää, mihin huumeneulaan tai muuhun pistävään saattaa kätensä tökätä. Ja tosiasiassa tölkkejä ja pulloja pitää olla melkoinen määrä, että niistä saisi edes jonkinmoisen lisätulon.

Blogin kirjoitettuani kävin Niilon kanssa iltalenkillä ja huomasin jonkun jättäneen sillan pielessä olevalle uimapaikalle siististi viisi tyhjää oluttölkkiä. Olisin ne sieltä poiminut pois joka tapauksessa, mutta ilahduin tietysti, kun huomasin niiden olevan panttitölkkejä. 75 senttiä, jolla saa kaupasta vaikka kurkun tai pienen leipäpaketin.

Netistä löytyy myös googlettamalla kaikenlaista tekemistä, josta saa tuloa ja jota voi tehdä kotisohvalta. On monenlaisia kyselyjä ja muita, joista maksetaan ihan selvää rahaa tai vaihtoehtoisesti tavaraa. En ole tuohon ansainnan muotoon kummemmin syventynyt, mutta aikamoista nokkeluutta kai tarvitaan, jos tuota kautta oikeasti voisi kohentaa talouttaan. Mutta voin olla väärässäkin.

Kun kaapit pursuavat turhaa tavaraa ja vaatteita, pientä lisätuloa on mahdollista hankkia myymällä niitä kirpputorilla. Jos kauppa kirpparilla käy, ihan loputtomiin myytävää ei ehkä riitä. Mutta onhan niitäkin, jotka omat tavarat myytyään ostavat uutta myytävää kirppareilta ja laittavat taas tavaran kiertämään vähän korkeammalla hinnalla. Lykkyä tykö. Se varmaan vaatii jo aikalailla kiertämistä ja tietoakin. Joskus kirppareilla voi törmätä ihan arvokkaisiinkin tavaroihin, joista joku on valmis luopumaan halvalla tajuamatta myymänsä esineen arvoa.

Sijoittaminen on hyvä keino hankkia lisätuloja, mutta siihen pitäisi ymmärtää ryhtyä hyvissä ajoin ennen eläköitymistä. On varmaan siinä ja siinä, ennätänkö enää hankkia sijoittamalla edes sen vertaa lisätuloja, että ne korvaisivat itse maksamani eläkkeen, joka päättyy täyttäessäni 70 vuotta. Kovin suuria summia kun en pysty laittamaan osakkeisiin ja rahastoihin.

Ehkä kaikkein helpointa on saada tavallaan lisätuloa siten, että karsii pois kaiken turhan, josta joutuu maksamaan. Lehdet voi käydä lukemassa kirjastossa. Niitä ei ole pakko tilata kotiin. Moni kilpailuttaa kaiken minkä voi, vakuutukset muun muassa. Meillä on aikaisemmin tarvittu kahta henkilöautoa. Mahdollisesti tarvitaan jatkossakin, joten toista ei ole myyty pois, mutta liikennekäytössä niistä on vain toinen. Säästyy siis toisen auton verot ja vakuutusmaksut. Se on "pitkä penni" eläkeläiselle.

Ei kommentteja: