Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Valokuvat ja niiden oikeudet

jormas: Olen kirjoittanut päiviksen kanssa yli kaksituhatta blogia. Joissa jokaisessa on keskimäärin kaksi valokuvaa. Päiviksen blogikuvat ovat lähes poikkeuksetta hänen itsensä ottamia. Minä sen sijaan oion silloin tällöin. Eli käytän ilmaisten kuvapankkien antia. Joskus erehdyn tai hairahdun liukkaille vesille esimerkiksi Googlen kuvien kanssa. Niiden käyttöön en ole koskaan keneltäkään lupia kysellyt.

Ajattelen, että koska käyttötarkoitukseni ei ole kaupallinen sekä on kaikin tavoin julkinen ja ilmainen, niin kukapa siitä käämejään polttaisi. Että jos Google voi niitä julkaista, niin kyllä minäkin. Luulen, että jos olen joskus Googlelle luvan antanut blogeissani olevan tekstin tai kuvien käyttöön, niin olen se tehnyt ymmärtämättömyyttäni. Eikä sen edes ole väliä, sillä olen ajatellut, että kaikki julkaisemani on vapaasti kaikkien käytettävissä. Kaupallisiin tarkoituksiin tai mihin tahansa.

Mutta joskus on laivani karahtanut tässä(kin) asiassa kiville. Ja joku kuvapankki, valokuvaaja tai taiteilija on älähtänyt, että sivuillani on kuva ilman lupaa ja ota se heti pois! Joku uhannut lähettää laskunkin minulle. Tähän asti ei kukkaronnyörejä ole tarvinnut aukoa enkä sitä ihan hevin teekään.

Sen sijaan innostuin kerran hankkimaan taskussa kuljettamaan älylaitteeseen kuvan skannaus-, kaappaus- sekä kuvien tunnistusohjelmat, vaikken tiennyt mitä niillä teen, kun käyttöä opettelin.
Mutta nyt tiedän ainakin yhden käyttötarkoituksen, jossa samalla selvisi miksi jotkut ovat niin kiivaita puuttumaan kuviensa luvattomaan käyttöön, vaikka ne ovat netissä kaikkien nähtävillä.

Kiivaita ovat aiheesta siksikin, että jotkut valjastavat kuvamateriaalia ilman korvausta omaan bisneksen tekoon.

Kuvassa Markku Sallisen lohikeitto
"kiinalaisittain"  omalla keittiön pöydällä.  
Nimittäin kiinnitin huomioita parin itsekin käyttämäni ravintolan nettimainontaan. Sosiaalisessa mediassa heidän aterioidensa mainoskuvat olivat muuttuneet laadukkaammiksi, mutta sinällään maukkaat ateriat olivat kuten ennenkin. Että ovatko pestanneet ammattikuvaajan ottamaan annoksista kuvia tai mikä on muuttunut? Joten minäpä skannailin sekä kaappailin vähän ruokapaikkojen täysinäisten lautasten kuvia ja katsoin mitä kuvien hakuohjelmat löytävät.

Ne löysivät samoja kuvia aina keittokirjoja myöten. Joten kyseessä on toiminnasta vastaavan pienimuotoinen kusetus tai sitten hän ei tiedä mitä oma hoviväki tekee. Ei pitäisi laittaa sellaisten annosten kuvia, joita paikassa ei tarjoilla.

Jos ei jollekin selvinnyt mitä tarkoitan. Tarkoitan, että eihän Toyotan automyynnin mainoksessa ole eikä saa olla Mazdan kuvaa.

Ei kommentteja: