Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 12. helmikuuta 2018

Henkilökohtainen prosenttiliike

jormas: Elämässämme on suuremman sijan saanut tällä reissulla moni moottoripyöräilyyn liittyvä, vaikka sinällään emme pyörillä enempää ole ajanutkaan. Muutoksen on saanut Honda Phantomin vaihtuminen Harley Davidsoniin.

Viikonloppuna osallistuimme Thaimaan suurimpaan moottoripyöräilyyn liittyvään tapahtumaan ja sen myötä seurasimme niitäkin, joilla oli prosenttiluku liiveissään.

Prosenttiliike sinällään on 1980-luvun alussa Suomessa syntynyt vapaa kansalaistoiminta. Sen tavoitteena oli nostaa Suomen kehitysapu YK:n määrittelemälle tasolle, joka on 0,7 prosenttia kansantuotteesta. Halukkaat maksavat prosentin tuloistaan joka kuukausi jollekin järjestölle, joka antaa katastrofiapua, tekee kehitysyhteistyötä tai solidaarisuustyötä.

Sittemmin termin on ottanut omakseen moni muukin. Kuten mekin nyt. Elämän tähden ry:stä sekä elämäntapamme mukaisesta yhteiskuntavastuun kantamisen muodosta meille on muodostunut ja jalostunut oma,  henkilökohtainen prosenttiliikkeemme.

Mutta mitä se sitten on tällä hetkellä? Ensinnäkin laitamme enemmänkin kuin prosentin tuloistamme eläinten ja niiden ihmisten auttamiseen, joilla on maallista mammonaa meitä vähemmän. Jos jostakin, niin varsinkin itsekkyydestä yritämme luopua enemmänkin kuin sadasosan.

Valitettavasti vuosien ajan tuntui, että aika usein itsekkyys kasvaa samaa vauhtia kuin valuutta- ja täysin tarpeettomat roinakasatkin. 

Oma lukunsa elämän suojelemisessa ovat kasvit, josta kerron joskus enemmänkin. Tuusulan Myllykylän Jokilaaksossa saavat sijansa kuitenkin elämälleen monet muiden hylkimät. Kuten lupiinit ja Himalajan palsamit. Moni ei niistä pidä, mutta mehiläiset sitäkin enemmän. Kukat lienevät oikean mallisia hunajan valmistamiseen, josta me pidämme kovasti. Siis taatusti aidosta luonnon hunajasta. Voi sanoa, että tältä osin emme ole vaihtaneet sokeria korvikkeeseen.

Mutta mitä muuta on prosenttiliikkeemme? Yksi osa sitä on varsinkin Thaimaassa toteuttamamme vuosittainen painonhallintaprojekti. Siinä mielellämme luovumme 10 prosentista täysin turhasta jalkojemme päällä kannettavasta. Osa sitä prosenttiliikettämme ovat kuvan prosentittomat jugurtit.

Nyt olemme nykyaikaan kuuluvana saaneet siis viimein tuotteistettua tämänkin elämämme osan. Osaltaan sen avulla pyrimme saamaan prosentin verran lisää tai ainakin laadukkaampaa elämää. Varmasti tulee aiheeseen palattua toisenkin kerran. Varsinkin, jos laadukkaita elinpäiviä riittää. 

Ei kommentteja: