Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 23. joulukuuta 2017

Joulu ilman stressiä

päivis: Tämä vinkki tulee vähän myöhään, mutta kaikille niille tiedoksi, jotka tällä hetkellä potevat tunti tunnilta pahenevaa joulustressiä: stressiä ei tule, jos lähtee, mielellään hyvissä ajoin ennen joulua, johonkin muuhun kuin kristittyyn maahan. Meidän tapauksessamme stressittömän joulun paikka on pääosin buddhauskoinen Thaimaa.

Kun on ikänsä tottunut siihen, että joulu tulee joka vuosi, kyllä sitä ja sen merkkejä odottaa ja havainnoi tietysti täälläkin. Ehkä sisimmässään vähän kaipaakin. Mutta kyllä, joulu tulee tännekin.

Kauppaliikkeissä joulun tulo huomioidaan kuten Suomessakin. Ehkä vain vähän myöhemmin kuin meillä. Kauppoja koristellaan jouluisesti ja myyntiin tulee joulukoristeita. Tämän voin todistaa tapahtuvan alueilla, joissa elelee paljon turisteja. Veikkaan, että esimerkiksi Sattahipissa, jossa tänään kävimme ajelemassa, joulun merkkejä on vaikeampi löytää.

Yksi tapa välttää joulustressiä. Tänään vietimme tovin aikaa meren rannalla.
Moni baari on täällä Pattayan tienoilla ripustanut katonrajaan tai baaritiskin yläpuolelle kiiltävästä paperista leikellyt maagiset sanat: Merry Christmas and Happy New Year. Kun täällä pidetään kovasti kaikenlaisesta koristeellisesta ja bling blingistä, noita toivotuksia ei kaikkialla edes hennota heittää pois, vaan ne saavat olla baarien koristeina vuoden ympäri.

En tiedä, minkälainen ymmärrys thaimaalaisilla on joulusta. Aloin epäillä tiedon tasoa, kun äskettäin näin suuren painetun joulukyltin, jossa toivotettiin hyvää joulua 2018. Ehkä joulun ajankohta yhdistetään uuteen vuoteen ja lahjoja kehties uskotaan annettavan vielä vuoden vaihtuessakin. Ainakaan valtaisat alennusmyynnit eivät ala heti joulun jälkeen. Niitä täällä on jatkuvasti. Tai sitten jotkut tavarat maksavat aina saman verran, vuodesta toiseen.

Yhtä varmasti kuin meillä kotimaassa, täälläkin kaupoissa voi kuulla joulumusiikkia. Mutta täällä kaukana  sekin on vain herttaista. Ei tule ahdistavaa tunnetta, että pitää päästä pian pois kuulemasta jo kymmenettä kertaa Rudolf the Red Nose Reindeer -tarinaa.

Vaikka emme tänne lähteneetkään kuin varkain, ehkä se silti sellaiselta saattoi vaikuttaa, sillä vähän toisella kädellä ennen lähtöä hankitut muutamat, läheisille tehdyt lahjahankinnat eivät ainakaan minun stressikäyrääni kohottaneet. Mutta jos huomenna pitää potea huonoa omaatuntoa huonosti valituista lahjoista, eiköhän sen asian kanssa kärvistely ole viimeistään ensimmäiseen joulupäivään mennessä ohi. Jos jotain jää itsellä kaivelemaan, paikataan tilanne mukavilla tuliaisilla kotimaahan palatessa. Helppoa.

Lapsiperheille en sen sijaan osaa antaa ohjetta, miten mahdollinen joulupukkiasia aattoiltana täällä hoideltaisiin. Veikkaan, että joulupukit ovat täällä harvassa, vaikka monenlaisia muita pukkeja kaduilla ja kujilla varsinkin illan hämärtyessä liikkuukin.

Entä miten stressaat esimerkiksi jouluruokien kanssa, kun omassa asunnossa ei ole uunia, jossa olisi paistettava perinteisiä joululaatikoita? Eivätkä kauppojen hyllytkään notku Saarioisten äitien valmistamia jouluherkkuja.

Täällä pitääkin etsiä jouluruokien makuun päästäkseen paikka, jossa muut tekevät kaiken valmiiksi. Mennään siis valmiiseen pöytään. Suomalaisen suussa maistuvia jouluherkkuja löytyy ainakin meidän seutuvilta sieltä täältä. Eipä stressaa. Tai yhtä hyvin voi tietysti unohtaa koko joulupöydän ja sen herkut. Thai-ruoka maistuu varmasti joulunakin. Jos ei maistu, niin ainahan voi tilata pizzaa.

Ei kommentteja: