Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 13. marraskuuta 2017

Kasvissyöjän Thaimaa

päivis: Olen monet kerrat ennenkin kirjoittanut, miten tuskallista Thaimaassa on olla kasvissyöjä. Yleensähän thaimaalaista ruokaa pidetään herkullisena ja terveellisenä, kun hedelmiä ja kasviksia on moneen lähtöön. Kasvissyöjänä en kuitenkaan ole vieläkään onnistunut löytämään kuin muutaman annoksen, joissa ei ole lihaa eikä kalaa, muista meren elävistä puhumattakaan.

Kuinkahan ahtaalla olisinkaan, jos olisin vegaani?

Ensimmäisillä Thaimaan-reissuillani muistelen syöneeni usein intialaista ruokaa. Intiassahan kasvissyönti on tuiki tavallista. Thaimaassa sen sijaan tuntuu, että joka ikiseen annokseen laitetaan joko kanaa, sianlihaa tai kalaa. Englantia taitamattoman tarjoilijan kanssa varsinkaan ei ole maailman helpoin asia päästä yhteisymmärrykseen siitä, että keittiöön saakka menisi tieto asiakkaan toiveesta saada lihatonta ruokaa.

Kovin vaikeaa kasvisannosten loihdinta ei olisi, sillä käsittääkseni suurimmassa osassa annoksia pohjalla on kasviksista tehty ruoka.

Tästäkin annoksesta löytyi pieniä paloja kanaa.
Tänään kävimme syömässä naapurissa sijaitsevassa perheyrityksessä. Isä ja äiti eivät kumpikaan puhuneet englantia. Tarjoilusta huolehti onneksi kuitenkin tytär ja avokeittiön puolella hääri poika. Molemmat olivat vanhempien mukaan englannin kielen taitoisia. Niinpä hyvinkin. Ainakin sain eteeni annoksen vuosien saatossa tutuksi tulleita kasviksia kastikkeella ja kipon riisiä. Lauantaina olin juuri syönyt samankaltaisen kasvislautasannoksen Jomtienin saunalla.

Parissa edellisessä syömässäni annoksessa, jossa riisin sekaan paistetaan erilaisia kasviksia ja kananmunaa (thaiksi nimi on suunnilleen khau pat phak), on ollut kanan palasia. Arvailimme, että molemmissa tapauksissa kokki on ollut huolimaton paistaessaan samalla Jormalle samankaltaista annosta, johon onkin tarkoitus laittaa kanaa. Onhan se varmasti vähän vaikea ymmärtää, että joku ei todellakaan halua syödä lihaa!

Erikoisin kasvisruoka, jonka täältä olen löytänyt, on paistettu sekoitus, jossa on porkkanakakkua (todellakin), kasviksia ja bambunversoja. Sekaan pyydän vielä paistamaan pari kananmunaa, jotta ruoka pitäisi edes jonkun aikaa nälän loitolla. Ja proteiininkin tarve tyydyttyy. Kyseisessä annoksessa oli aikaisemmin myös katkarapuja, mutta nykyään tarjolla on myös ravuton versio. Tämän erikoisuuden olen löytänyt Tesco Lotuksen ravintolakerroksesta, Food courtista.

Vasta tällä reissulla olen käynyt ihka oikeassa kasvisravintolassa. Se on niin pieni, etten ole sitä koskaan ennen onnistunut edes huomaamaan, vaikka se on aivan meille tutun Honda-liikkeen vieressä. Sieltähän sekä Jorman Phantom että minun Zoomerini on ostettu. Kyseinen Pattayan eteläisen kadun ja kolmoskadun kulmauksessa on eräänkin kerran tullut luuhattua.

Kasvisravintolassa on todella riemukasta käydä syömässä, sillä tilaatpa mitä tahansa, ruoka on taatusti aina lihatonta ja kalatonta. Ravintolan paksusta menukirjasta myös vegaanit löytävät itselleen  sopivia annoksia. Ja olen jopa Jormalta saanut lupauksen, että hän lähtee ainakin kerran kanssani sinne syömään. Yhtenä houkuttimena olen käyttänyt listalta löytämääni alkoholitonta olutta. Pullollinen sitä muuten maksaa täällä vähintään yhden lounaan verran. Jos thaimaalaiset eivät oikein ymmärrä kasvissyönnin päälle, vähintään yhtä käsittämätöntä täkäläisille taitaa olla, että joku ei välitä käyttää alkoholia. Lätkäistään siis tuolle oudolle juomalle kunnon hinta.

Thaimaalainen erikoisuus? Kasviskananmunia. Siitä haluan pitää kiinni,
että täälläkin käytämme vain luomukananmunia. 

Ei kommentteja: