Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 26. elokuuta 2017

Tuusulan Myllykylä, Jokilaakso, Skålbäck eli Maljapuro, Purolampi ja Finavia

jormas: Tuusulassa on noussut poru, kun Finavia on rakennellut maankaatopaikkojaan arveluttavalla tavalla. Sen vuoksi Tuusulanjokeen ja sen myötä Vantaanjokeen on päässyt ja pääsee sinne kuulumattomia aineita. Aineita, joiden avulla pidetään Helsinki-Vantaan lentoaseman kiitoratoja käyttökunnossa myös talvisaikaan. Mistä tarkemmin on kysymys, selviää tämän linkin takaa.

Jokilaakson Purolampeen tämä liittyy myös mitä suuremmassa määrin, vaikka yllä mainittujen nesteiden ei pitäisi kulkea lainkaan Jokilaakson läpi. Mutta luonto ja luonnossa reittejään etsivä vesi kulkee usein omia polkujaan. Niin tässäkin tapauksessa. Näihin reitteihin on löytänyt tiensä myös Finavia vesineen.

Jokilaaksossa on monta lampea, joista yhdelle olimme antaneet nimen Pikkulampi. Selvisi, että Pikkulampi onkin Purolampi. Joka on saanut nimensä siihen laskevasta purosta, minkä enemmän tai vähemmän virallinen nimi on Skålbäck.

Nimen on ehkä aikoinaan suomentanut Maljapuroksi Henrik Åhman. Hän kertoi sen synnystä, että lähellä Tuusulantietä, Maantienkylässä on niin sanottu Lemminkäisen lähde. Joka aikoinaan "räjähti" ja etsi uuden uoman, jolloin syntyi puro ja sen jälkeen maillemme lampi. Henrik kertoi, että metsämiehet ja muutkin ammensivat aikoinaan metsäpurosta vettä janoonsa. Vesi oli ollut niin kirkasta, että puroa alettiin kutsumaan Skålbäckiksi eli Maljapuroksi

Pari vuotta sitten tutkitutimme lampemme veden, joka tulosten mukaan oli "hyvälaatuista uimavettä". Arvatenkin lampi on myös itsessään lähdepohjainen, sillä vesi on aina muutaman asteen kylmempää kuin muissa lammissamme tai Tuusulanjoessa.

Vaan  toisin on ollut tänä kesänä. Vesi ei ole juuri houkuttanut uimaan saati muuhun, sillä sitä peittää usein vihreä kerros. Sitä emme tiedä onko kyseessä luonnon oma ilmiö tai mistä vihreä lampeemme syntyy, mutta joka tapauksessa se laskee puroa myöten noin sadan metrin päässä olevaan Tuusulanjokeen. Hieman sen yläpuolelle, mistä joen varrella on tavattu merkittävä vuollejokisimpukkaesiintymä, joka selvisi hengissä joen ruoppauksesta. Nyt saattaa silläkin olla uusi koettelemus edessään tai peräti kohdalla.

Ei kommentteja: