Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 20. kesäkuuta 2017

Leivän tuoksua

päivis: Tuli taas into leipoa leipäkoneella. Into johtui siitä, että keksin kokeilla laittaa leipään tavallista mysliä. Lisäsin sitä desin verran muiden aineiden sekaan. Sinne menivät hiutaleiden ja siementen mukana erilaiset kuivatut hedelmät banaanin paloista alkaen.

Odotin leivästä lähinnä katastrofia tai epämääräistä pötköä ainakin. Kuten kuvastakin näkee, mikään komistus leipäkoneleipä ei ole, mutta rakenteeltaan leipä oli lähes erinomainen. Mysliä vain olisi voinut olla enemmänkin. Huomenna leivon varmaan uuden leivän, johon laitan tuplamäärän mysliä.


En ole koskaan ollut mikään jauhopeukalo, saatikka mikään pullan tuoksuinen äiti. Pidän kyllä leipomisesta, jos sen voi tehdä sotkematta käsiä taikinaan. Juuri mikään ei ole inhottavampaa kuin käsiin liimautunut pullataikina.

Leipäkoneleivonta sopii minulle hyvin, koska siinä tarvitsee vain lisätä leivonta-aineet. Tarkassa järjestyksessä. En tiedä, mitä tapahtuisi, jos tekisin toisin. Tuskin mitään. Jostain syystä ohjeessa, jota aina käytän omien sovelluksieni pohjana, käsketään tekemään näin.

Minua harmittaa, kun leipäkoneita usein mollataan. Ymmärrän kyllä, että moni on hankkinut sen hetken mielijohteesta. Niinhän minäkin tein. Mutta minä käytän sitä aina uudelleen ja uudelleen. Aika moni hankkii erilaisia keittiön muotihärveleitä, jotka lopulta jäävät vaille käyttöä. Mehulingon, vohveliraudan, kananmunan keittimen. Mikä nyt milloinkin on muodissa.

Itsellänikin taitaa olla ainakin yksi vain satunnaisessa käytössä oleva laite: monitoimikone. Sillä varmaan voisi vaivata niitä taikinoitakin, joihin en halua käsiäni sotkea. Mutta tuohonkin laitteeseen liittyy ongelma, joka on varmaan yleinen kaikkien hyödyttömiksi jääneiden härveleiden kohdalla: niitä ei käytetä, koska laite vie liiaksi tilaa.

Jonnekin kaapin perälle työnnetty kodinkone unohtuu tai sitä ei tule otettua käyttöön, koska sen esille kaivaminen on aivan liian hankalaa. Myönnän, että jossain vaiheessa omalle leipäkoneellenikin uhkasi käydä niin.

Ei kommentteja: