Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 24. marraskuuta 2016

Avoin kysymys Töölön ala-asteen vanhemmille


http://www.vihrealanka.fi/uutiset/ruusulankatu-pelasti-%E2%80%9Den-olisi-t%C3%A4ss%C3%A4-ilman-l%C3%A4hity%C3%B6t%C3%A4%E2%80%9D
jormas: Olin Sininauhasäätiön toimitusjohtaja, kun päätimme tehdä Mannerheimin Lastensuojeluliitolta ostamastamme kiinteistöstä tuetun asumisen yhteisön. En ole katunut sitä koskaan, sillä jokainen tarvitsee muiden joukossa sopen, lämpimän paikan, johon voi tehdä itselleen kodin.

Hankkeella oli myös kiivaat ja tuliset vastustajansa, joista iso osa oli Töölön ala-asteen oppilaiden vanhempia. Muistan vuosien takaa kuin eilisen koululla pidetyn keskustelutilaisuuden, jossa ilman liioittelua koin, että jos ihmisillä olisi ollut valta, he olisivat lynkanneet minut. Niin vihamielistä oli suhtautuminen. Yksipuolinen viesti oli, että vieressä olevaa koulua käyvien lapsien saamista vaikutteista ei seuraa mitään hyvää. Heistä oli ehdottoman ja yksiselitteisen väärin, että Sininauhasäätiö haluaa tarjota naapurissa kodin niille, jotka eivät selviä elämässään ilman apua.

Yksi koko hankkeen rakentamisen läpi kantanut oli pois lähtiessäni portaissa minua käsipuolesta tarttunut iäkäs nainen. Hän katsoi minua lämpimästi ja myötäeläen silmiin ja sanoi: "Koita jaksaa, eivät kaikki töölöläiset ole tällaisia."

Alla Hesarista Juho Jokisen juttu Töölön ala-asteelta. Ja sen jälkeen avoin kysymys kaikille lasten vanhemmille:

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Kiusaamisvillitys Töölössä: Ala-asteen oppilaat yrittävät saada opettajat raivostumaan – ”Josko saisi hyvän pätkän filmattua”
Oppilaat ovat myös esiintyneet Instagram-kuvapalvelussa opettajan nimellä. Epäillyistä identiteettivarkauksista on ilmoitettu Helsingin poliisille.

Alakoululaiset ovat kannustaneet toisiaan kiusaamaan opettajia Töölön ala-asteen koulussa Helsingissä. Niin sanotussa Ope ragee -haasteessa ideana on saada opettaja menettämään malttinsa, videoida tilanne ja julkaista tallenne sosiaalisessa mediassa.

Töölön ala-asteen koulun rehtori Jutta Olsoni tiedotti ilmiöstä koulun 4.–6.-luokkien oppilaiden vanhemmille Wilma-viestijärjestelmän kautta viime perjantaina. Olsoni kommentoi maanantaina HS:lle, että kyse on vain pienen piirin harjoittamasta toiminnasta. Tilanteeseen haluttiin kuitenkin puuttua ripeästi, ja koulu myös kannustaa kaikkia vanhempia keskustelemaan jälkikasvunsa kanssa käyttäytymisestä sosiaalisessa mediassa. ”Opettajat ovat huomanneet parin viime viikon aikana, että tietyt oppilaat yrittävät tietoisesti ärsyttää heitä”, Olsoni sanoo.

Oppilaat ovat esimerkiksi jatkaneet leikkitappeluita opettajan silmien alla heti sen jälkeen, kun heitä on kielletty nujakoimasta. Opettajia on myös nimitelty samassa yhteydessä. ”Kännykät ovat sitten olleet jo valmiiksi videomoodissa, josko saisi hyvän pätkän filmattua.” Tiettävästi oppilaat ovat lietsoneet toisiaan Whatsapp-viestiryhmissä ärsyttämään opettajia. ”Minä en kuulu niihin ryhmiin, mutta käsittääkseni se on mennyt juuri näin”, Olsoni toteaa.

Töölön alakoululaiset ovat saattaneet ottaa vaikutteita lahtelaisessa yläkoulussa lokakuussa sattuneesta välikohtauksesta, josta kehkeytyi mediakohu ja opettajan irtisanomiseen johtanut tapahtumasarja. Koulun oppilas oli ladannut Youtube-videopalveluun videon, jolla näkyy, kuinka opettaja menettää itsehillintänsä. ”Ope ragee” tarkoittaakin opettajan raivoamista.

Töölön ala-asteen koululla on tullut viime aikoina esiin myös tapauksia, joissa isommat oppilaat ovat esiintyneet Instagram-kuvapalvelussa opettajan nimellä. Epäillyistä identiteettivarkauksista on ilmoitettu Helsingin poliisille.

Rikosoikeudellinen vastuu alkaa Suomessa vasta 15-vuotiaana, mutta vahingonkorvausvastuu ei tunne alaikärajaa. Identiteettivarkaudesta saattaa myös koitua merkittävää mainehaittaa uhrille. ”Lapset eivät osaa aina ajatella, minkälaisia seuraamuksia voi tulla”, Olsoni toteaa. Rehtori Olsonin kokemusten mukaan yhä nuoremmat operoivat yhä notkeammin sosiaalisessa mediassa. Aikuisten voikin olla vaikea pysyä netti-ilmiöiden ja villitysten perässä. ”Vaikuttaa siltä, että ikärajoillakaan ei ole enää oikein merkitystä. Tuntuu, että lapsilla on tilit jo joka paikkaan [sosiaalisessa mediassa].”

Edes alakoululaisten kännykän käyttöä ei Olsonin mukaan voi – eikä edes haluta – kieltää täysin koulussa, koska mobiililaitteista on myös monenlaista hyötyä. Pelisääntöjä pyritään nyt kuitenkin kirkastamaan Töölössä niin koulussa kuin oppilaiden kotonakin. ”On vähän ikävää, jos lasten tai aikuisten täytyy olla arjessaan koko ajan varpaillaan, joutuuko johonkin kuvaan tai filmille.”
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Samoja keskustelutilaisuudessa kokemiani armottomuuden piirteitä löydän Hesarin uutisen lapsista. Mutta vieressä olevan Ruusulankadun yhteisöä kotinaan pitävien piirteitä en lapsista löydä. Mutta entäpä lasten vanhemmat, löydättekö te? Vai päteekö tässäkin Olavi Tähtelän minulle sanoma viisaus: "Menin itseeni, tuli ahdasta, lähdin pois."

Ei kommentteja: