Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 16. syyskuuta 2016

Merikonttikodissa asuu onnellinen pariskunta

jormas: Eilen kirjoitin Hyrylän katukulttuuria, osa 6 blogin ja linkitin sen Facebook-sivuille. Mutta he tai joku muu poisti sen ainakin Tuusula-foorumilta ilman minulle saakka tulleita selityksiä. Ihmeellistä, sillä luetutin kirjoitukseni muun muassa toimittajalla, joka hänkään ei ymmärtänyt asiaa. Kirjoitus on kuitenkin luettavissa blogisivuiltamme, sillä sinne ei hevin sensuuri yllä kuin raastuvan päätöksellä. Jos sittenkään.

Mutta tämän päivän Hesari sen sijaan julkaisi vastineemme Y-säätiön johtajalle. Hänen kirjoituksestaan selvisi samalla sekin miksi Y-säätiö ei ole kiinnostunut merikonttikodeista. Joten ainakin yksi asia Y-säätiössä säilyi, vaikka johtaja vaihtui. Asenteellinen vastustus merikonteista tehtyihin koteihin.

Hesari mielipiteitämme hieman muutteli, jota sitäkään en aina aivan ymmärrä. Lehti näkee hyväksi julkaista jonkun kirjoittaman mielipiteen, josta kirjoittaja on luonnollisesti vastuussa. Joten mitä sitä muuttelemaan. Meidän kirjoituksessasmme ei sinällään mikään oleellinen muuttunut, mutta tässä kirjoituksemme alkuperäisenä:

Y-säätiön toimitusjohtaja Juha Kaasinen kirjoitti 14.9.2016 mielipidesivuilla, että Asunnottomuutta ei ratkaista konteilla. Mutta miksi ei ratkaista? Onko kyse muustakin kuin tietämättömyydestä ja asenteista?

Neljästä merikontista tehty, hartolalainen kesäasunto osallistui kesällä television ”Suomen kaunein koti” -kilpailuun ja selvisi finaaliin.

Puolitoista vuotta sitten Hesari kirjoitti, että ”Jessica Sam 18, asuu yhdessä kaupungin uusimmista konttialueista itäisessä Amsterdamissa. Siellä asunnot ovat 28-neliöisiä. My container is my castle – konttini on linnani, julistaa teksti talon ulkoseinässä.

Vaalein värein sisustettu kontti on Samin ensimmäinen oma asunto. Konttien ainoa huono puoli on hänen mielestään sadoista opiskelijoista toisinaan lähtevä meteli. Bileistä kuitenkin ilmoitetaan etukäteen asukkaiden Facebook-ryhmässä. Ja juhliin voi aina mennä mukaan.”

Amsterdamissa asuukin konttikodeissa tuhansia. Erilaisia ihmisiä ja paljon muitakin kuin opiskelijoita. Olemme olleet paikan päällä ja käyneet ympäri maailmaa tutustumassa konteista tehtyihin luksusasuntoihin sekä hyvin köyhien koteihin. Joissa ikkunoiden paikoilla on vain luukut.



Mekin asumme kuvan merikonteista tehdyssä kodissa, jonka esittelimme Hyvinkään Asuntomessuilla 2013. ”Kylässä” kuukauden aikana kävi noin 70 000 ihmistä. Tervetuloa lukemaan esillä olleesta vieraskirjastamme heidän mielipiteitään.

Kun olemme kertoneet kodistamme, ovat ihmiset joskus katselleet meitä ihmetellen pää kallellaan. Ja rohkeimmat ovat kysyneet: ”Onko teillä siellä lainkaan ikkunoita?” Usein tuntuu edelleenkin siltä, että moni kotiimme tutustunut on ennen tuloaan muodostanut vankan ja horjumattoman käsityksen Aki Kaurismäen Miehestä vailla menneisyyttä kaatopaikan tai teollisuusalueen laidalla. Vaikka kuva merikonttikodista meillä takkatulen loimutessa muuttuukin, palaa se ikävä kyllä liian usein takaisin viimeistään Tuusulanjoen sillalla.

Jorma Soini, sosiaalineuvos
Päivi Strandén, filosofian maisteri

Ei kommentteja: