Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 2. heinäkuuta 2016

Häävieraina

päivis: Joku totesi hiljattain, että nykyään on vähemmän hääjuhlia kuin aikaisemmin. Eipä omalle kohdallekaan ole kovin usein tullut kutsua häihin, joten nyt kun sellaisen saimme, ilomielin ilmoitimme osallistumisestamme.
Oli mukava vaihteeksi laittautua juhlapäivän kunniaksi.
Tässä ei ole ehkä tarve sen yksityiskohtaisemmin kertoa, kenen häistä oli kyse. Hauskaa kuitenkin oli. Viihdyimme juhlissa yhdeksän tuntia. Vain omissa häissämme taisimme viipyä suunnilleen yhtä pitkään ja nehän taas olivatkin "Kaikkien aikojen juhlat". Niissä kyse ei ollut pelkästään meidän häistämme.

Ilta on siis jo pitkällä, kun kirjoitan tätä blogia.

Johanneksen kirkossa Helsingissä ja ravintola Kaisaniemessä vietettyjen häiden jälkeen juttelimme Jorman kanssa, että hääjuhlissa on paljon toivoa. Eikä tietenkään vain näissä häissä. On kahden ihmisen rakkautta, mutta myös pariskunnan lähipiiri saa osansa hyvästä mielestä. Uusi avioliitto antaa myös uskon jatkuvuuteen, joka parisuhteen lisäksi usein tarkoittaa myös lapsia ja uutta sukupolvea. Ja kuka tietää, miten monta uutta avioliittoon päättyvää parisuhdetta saa häissä alkunsa. Veikkaan, että niitä on melkoisesti, kun hääparin kaveripiiri kokoontuu yhteen ja tutustuu uusiin ikäisiinsä ihmisiin.

Jokaisen solmitun avioliiton tietysti toivoisi jatkuvan siihen asti, kunnes kuolema heidät erottaa. Näinhän ei tietysti ole. Aika moni liitto päättyy eroon. Mutta silti ihmiset jaksavat uskoa virallistettuun avioliittoon, oli se sitten solmittu kirkossa tai maistraatissa. Ja siihen tulevat lisänä vielä rekisteröidyt parisuhteet. Ihan kevyin perustein avioliittoa ei solmita. Tämän päiväinenkin hääpari oli varsin nuoresta iästään huolimatta seurustellut ja asunutkin yhdessä yhteensä kymmenen vuotta.

Morsiuskimpun heitto naimattomille naisille on hauska hääjuhlien traditio,
jossa kimpun saajalle kasaantuu leikilliset paineet olla seuraava morsian.
Häiden järjestelyt vaativat nykyään melkoisesti työtä, jos haluaa olla trendikäs. Oman ikäluokkani hääjuhlat, joita vietettiin kolmenkympin molemmin puolin, olivat aika vaisuja 2000-luvun juhlameininkiin verrattuna. Jostain syystä 1970- ja -80-luvuilla häät kai haluttiin hoitaa ilman sen suurempaa hössötystä.

Ei kommentteja: