Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 10. kesäkuuta 2016

Kyläkauppapäivä

päivis: Huomasin netistä uutisen, että huomenna vietetään valtakunnallista kyläkauppapäivää. Teemapäiviähän meillä riittää. Miksei siis myös kyläkaupoille pyhitettyä. Mukana päivässä kerrottiin olevan noin 500 maaseudun ja haja-asutusalueiden pientä kauppaa.

Pienillä elintarvikekaupoilla ei Suomessa ole vuosikymmeniin mennyt hyvin. Omiin lapsuusmuistikuviini silloin suhteellisen harvaan asutun Jyväskylän maalaiskunnan Palokasta kuuluu kilometrin säteellä kolme pienen pientä kauppaa: yksi oli yksityinen, toinen oli Keskimaa (S-ryhmää edeltänyt viljelijöitten osuuskauppa) ja kolmas oli työväen oma Mäki-Matin myymälä.

Jorman kanssa satuimme juuri tänään puhumaan Tuusulan Myllykylän kaupoista, joita ennen oli kaksi ja lisäksi oli vielä kioski. Nyt ei ole ainuttakaan kauppaa eikä kioskia. Kauppaa ei ole myöskään naapurikylässä, Ruotsinkylässä, jossa ennen oli myös posti. Posti oli Palokassakin saman tien varrella kuin kaupatkin. Kuten oli myös kioski ja kaiken kukkuraksi vielä baari.

Kyläkauppojen kadosta ei kai voi syyttää mitään tai ketään muuta kuin meitä asiakkaita. Pienten kauppojen vaatimattomat valikoimat kun eivät riitä meille vaativille asiakkaille. Ja jos riittäisivätkin, kauppojen hintataso ei millään ole kilpailukykyinen suurten liikkeiden tarjonnalle.

Poimin netistä kuvan Ritvalan kyläkaupasta. Kuvasta voisi päätellä, että se
on jokseenkin elinvoimainen, vaikka vähän röntsäiseltä näyttääkin. On postin
palvelupistettä ja pihamaalla oleva pöytä viittaa siihen, että jonkinlaiset
kahvilapalvelutkin pelaavat. Noinkohan tuo kauppa on kuitenkaan enää hengissä?
Myönnän, ettei minun kuluttajatavoillani pidetä kyläkauppoja hengissä. No, niitä ei meillä enää olekaan, kuten edellä kerroin. Ei ole enää Laukaassakaan Ossin markettia ja sen seuraajia. Nopeasti mekin yleensä ajoimme tuon viimeisen tutun kyläkaupan ohi jostain suuremmasta marketista hankkimiemme ostosten kanssa. Vaikka välillä kyläkaupassa tulikin poikettua, ei se oikein riitä.

Kaupan pienuus ei välttämättä tarkoita, etteikö se voi olla elinvoimainen. Luulen, että esimerkiksi Vantaan Leinelässä kehäradan aseman lähellä olevalla pienellä Alepalla menee aivan hyvin. Olen Leinelää käyttäessäni usein poikennut töiden jälkeen Alepassa, jonka valikoima ei ole suuren suuri, mutta valikoimaa on kuitenkin sen verran, että ainakin pikkuostosten teko onnistuu vaivatta. Alepan etu johonkin entiseen Ossin markettiin verrattuna on se, että asiakasmäärät ovat aivan erilaisia.

Kyläkauppojen suuri kysymysmerkki onkin varmaan se, miten ne saisivat asiakkaat käymään kaupan ovesta sisään. Kyläkaupan eksotiikassa ja palveluissa pitäisi olla jotain sellaista, joka koskettaisi muitakin kuin kaupan satunnaisia asiakkaita.

Ei kommentteja: