Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Keksinnön paikka

päivis: Yle uutisoi äsken geeneistä, joita voitaisiin koota genomikeskukseen. Tietojen kerääminen yhteen paikkaan auttaisi ainakin suomalaisten kansantautien tutkimusta, mutta myös hoitamista. Kenties niiden ehkäisyäkin.

Jouduin ihmettelemään, miksi yhtä yksinkertaista asiaa ei ole pystytty tai haluttu ratkaista, kun noinkin monimutkaisia asioita kuin geenejä luokitellaan ja otetaan talteen. Pakastetaan. Toisin sanoen tutkitaan ja tilastoidaan. Kenties kukaan ei ole edes tullut ajatelleeksi, että tämä ongelma pitäisi myös pystyä ratkaisemaan. Ihan niin kuin noista geeneistä tiedetään yhtä ja toista. Ja tiedetään, mitä on ja missä.

Puhun nyt keittiön ruokakaappien sisällöstä.

Nämä hyllyt eivät todellakaan ole silmien
tasalla, vaikka niin voisi kuvitella.
Meillä on Merikonttikodin yläkaapit melko korkealla. En yllä varsinkaan kaappien perälle ilman keittiöjakkaraa. Voin yrittää kurkkia hyllyille, mutta ihan tarkkaa varmuutta en tuolla metodilla saa hyllyjen sisällöstä. Juttu vaikeutuu, kun yhtäkkiä pitäisi kaupassa tietää, mitä kaapissa onkaan, tai varsinkin, mitä ei ole. Aika usein käy niin, että millään ei kaupassa käydessä muista, onko pastaa, puuttuuko rusinoita, mikä on kanelitilanne.

Tänään tein aivan turhia ostoksia, kun kukaan ei ole keksinyt järjestelmää, jossa voisi jostain pilvipalvelusta tarkistaa, minkä verran kaapeista löytyy pähkinöitä, vehnäjauhoja tai sokeria. Sattuneesta syystä kun en kaupassa voinut muistaa, onko niitä kaapissa vai ei. Ja kotiin tultua piti leipoa. Perunoitakin ostin turhaan.

Jos olisi esimerkiksi sellainen laite, jonka kautta voisi vilauttaa jokaista kotiin kannettua jauhopussia, ohraryynipakettia ja öljypulloa. Sitten kun noita elintarvikkeita käyttää, taas vähän vilauteltaisiin pakkausta laitteen edessä niin kuin kassatoimihenkilö tekee ostamilleni tuotteille. Ja samalla paketin voisi punnita, jolloin pilveen tallentuisi tieto, paljonko kyseistä tuotetta on jäljellä.

On turha ihmetellä, miksi kaapit ovat niin täynnä tavaraa, kun millään ei voi tietää tai muistaa, mitä siellä on. Nyt siis vehnäjauhoja, rusinoita, pähkinöitä, vaniljasokeria, melkein tavallista sokeria ja ties mitä on tuplamäärä. Myös ketsuppia tulee usein ostettua turhaan. Ehkä tästä samasta syystä myös puolityhjiä tai -täysiä mansikkahillopurkkeja löytyy jääkaapista enemmän kuin kaksi.

Ei kommentteja: