Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Luomua sen olla pitää

päivis: Ensimmäinen kokemukseni siitä, että luomussa on jotain parempaa kuin tavalliseen tapaan kasvatetussa kasviksissa liittyy tomaatteihin. Muistan miten tavalliset tomaatit joskus kirvelivät suussa, mutta luomu ei. Hain kesäisin luomutomaatteja tutulta viljelijältä Jyväskylän torilta. Elettiin luultavasti 1990-lukua, jolloin luomutuotteita ei kaupoissa liiemmälti vielä ollut. Muistelen, että vain jotkut luontaistuotekaupat saattoivat myydä luomua.

Joskus väitetään, että luonnonmukaisesti tuotetut kasvikset olisivat paremman makuisia kuin keinolannoitetut tuotteet. En ole siitä ihan varma. Olen joskus ostanut esimerkiksi luomuporkkanoita, joiden maku ei ole ollut erityisen maukas.
Tänä kesänä kasvihuoneessamme kasvoi muun muassa luomusalaattia
ja -tilliä. Jokunen luomumansikan taimikin tuonne sekaan oli eksynyt.
Luomussa ei oleellisin juttu olekaan maku. Paljon tärkeämpää on se, että luonnonmukaisesti lannoittamalla luontoon ei tarvitse syytää sinne kuulumatonta tavaraa. Tarkoitan kemiallisia lannoitteita ja "kasvinsuojeluaineita". Mitä suuremmilla alueilla kutakin tuotetta kasvatetaan tai viljellään, sen tärkeämmältä tuntuu valita luomutuote. Kahvi esimerkiksi on elintarvike, jota ostan vain luomuna. Kun ei käytetä keinolannoitteita, myöskään maataloudessa työskentelevien ei tarvitse käsitellä aineita, joista osa saattaa olla hyvinkin myrkyllisiä.

Mainitsin alussa tomaatit. En muista, minkä verran ne silloin maksoivat. Kasvatamme nykyään itse luomutomaatteja omassa kasvihuoneessa. Kasvattaminen ei vaadi mitään erityisempää. Ostamme luomumultaa, jota tarvittaessa parannemme kompostorissa kypsyneellä mullalla ja tarvittaessa terästämme kasteluvettä kanankakkarakeilla. Siksi pidän kauppojen luomutomaatin hintoja turhan korkeina. Onneksi omia tomaatteja ja kurkkuja on riittänyt lähes tähän päivään asti.

Luomumaidon ja -jogurtin vaihtoehtona olemme välillä ostaneet Vapaan lehmän -tuotteita. Meitä on miellyttänyt se, että noihin tuotteisiin saatava maito tulee lehmiltä, jotka saavat käyttäytyä lajityypillisesti. Elän uskossa, että myös luomumaito saadaan lehmiltä, jotka saavat olla mahdollisimman vapaina ja ulkoilla mielensä mukaan.

Ei kommentteja: