Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Olisiko meistä ruuan välittäjiksi?

jormas: On hyvä asia, että valtakunnassamme on viimein herätty minunkin monesti esille nostamaan asiaan. Nimittäin kaupoista myymättä jääneiden elintarvikkeiden käytölle tai oikeastaan sille, että niille ei ole keksitty varsinkaan järjestelmällisesti juuri mitään käyttöä. Toki kolmas sektori on tehnyt paikkakuntakohtaisesti merkittävää työtä asian hyväksi. Samoin on herätty myös koulujen ylijäämäruuan kanssa, jota nyt myydään annoksittain, jos safkaa jää koululaisilta yli.

Tuusulalainen Asta Juntunen nosti asian esille uudella tavalla kysyessään, että onkohan missään pohditty saati kokeiltu, että kouluruokailussa istuisi jokaisen ruokapöydän päässä seniori syömässä niin sanotusti ruokapalkalla? Toivottavasti asia etenee, kuten taipumis on silloin, kun kohtuudella ei löydy uudesta käytännöstä kärsivää osapuolta. Paitsi kateelliset, joita löytyy joka lähtöön.

Mutta entäpä sitten ylijäämäruuan arvostus, silloin kun sitä jaetaan muille. Aivan liian helposti se profiloituu niin, että rikkaat tai he keillä ruokaakin on yllin kyllin antavat sitä sieltä "ylhäältä" jostakin niille siellä "alhaalla" jossakin oleville, joilla ei ole aineellisesti juuri mitään. Joskus kyseessä onkin aito laupeudentyö, mutta usein vain hyvän omantunnon ostaminen, josta minulle tulee paha mieli ja olo.

Kuvaavaa on vuosien takaa Jyväskylän kaupungin päihdeongelmaisten hoitolaitoksen johtajan soitto ollessani Jyväskylän Katulähetyksen kipparina. Että kun nyt on tullut EU-säännökset, joiden mukaan eläimille annettava ruoka on lämmitettävä uudelleen ja emme voi antaa sitä sikaloille, niin olisikohan sille Katulähetyksen asiakkailla käyttöä? Tämän sanottuaan hän tajusi miten tuli sanottua ja arvotettua Katulähetyksen laitapuolen kulkijoiden lisäksi omatkin asiakkaat. Että kun ruokaa ei voi enää antaa sioille, niin miten olisi Soini sinun nälkäisen ihmislaumasi laita?

Mutta onko se näin tai pitäisikö sen olla näin? Että kaupoista tai muualta vanhaksi menevää ruokaa ovat kiinnostuneet syömään ja hankkimaan ainoastaan vähävaraiset tai peräti varattomat? Emmekö voisi yrittää muuttaa profiilia siihen suuntaan, että kyseisestä safkasta ovat kiinnostuneet kaikki, joita kiinnostaa vastuullinen kuluttaminen? Jotka eivät koe kerskakulutusta omakseen mitä kaikkea se sitten mahtaa tarkoittaakaan?

Tuusulan Hyrylässä ilmaista ruokaa kesäkauden ulkopuolella jakanee vain yksi pieni järjestö, Efrata ry. Joten Tuusulassa olisi tällä sektorilla tilaa ja varmasti tarvettakin. Tämän asian ja toimintamahdollisuudet selvittää osaltaan puhtaana vapaaehtoisjärjestönä tavalla tai toisella Elämän tähden ry www.elamantahden.fi ja Omia polkuja kulkevien kivijalkakauppa-kohtaamispaikka. https://www.facebook.com/elamantahden?fref=ts

Mutta jotta osaltamme pääsisimme eteenpäin, olisi tarkoituksenmukaisemmat tilat kaiken lähtökohta. Tähän liittyvistä kaikista vinkeistä olemme hyvin kiitollisia.

Ei kommentteja: