Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Tuusulanjoen ja -järven padon kunnostus ja kalatie

jormas: Hallintojohtaja Marri Hilli, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY:stä on julkaissut ansiokkaan kirjoituksen, jota lainaan tähän alle parin kuvan kanssa. Asiahan on meille Jokilaaksossa mitä tärkein, sillä maillamme sijaitsevat Tuusulanjoen suurimmat maisema- tai tulva-altaat.

Tästä padosta alkaa Tuusulanjoki
Tuusulan säännöstelypadon saneeraus katateineen on Tuusulan kunnan, Järvenpään kaupungin, ELY-keskuksen ja KUVESin (Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä) yhteishanke. Säännöstelypadon keskiluukun uusiminen sähkötoimiseksi aloitettiin elokuun lopulla ja se on valmis sähkötöitä lukuun ottamatta. Kalatien urakka on hiukan yskinyt Koskenmäentien varressa olevien valokaapeleiden luultua hankalamman siirtotyön takia, mutta eteenpäin mennään kuin mummo hangessa, ja ennen vuoden loppua urakka on valmis. Kalatie mahdollistaa paitsi ankeriaiden pääsyn mereen, ennen kaikkea lohen ja meritaimenen nousun Tuusulanjärveen.

Tuusulanjärven sivupuroista ainakin Vuohikkaanojassa on luontaista kutusoraikkoa ja Haukkalanojaa on Virhon toimesta sorastettu. Viime kesänä istutettiin Rusutjärveen ja Tuusulanjärveen yhteensä 5000 ankeriaanpoikasta. Vesistö pystyisi kasvattamaan suuremmankin määrän ankeriaita, koska vuosittaisilla hoitokalastuksilla poistetaan nuottaamalla Tuusulanjärvestä yli 40 tonnia ankeriaan ravinnoksi soveltuvaa ”lapaa” (ihmisravinnoksi kelvotonta lahnan ja pasurin kääpiökantaa), joka menee pääosin biolannoitteeksi kompostoitavaksi. Uusi kalatie mahdollistaa ankeriaiden vapaan kulun Tuusulanjokeen ja edelleen Vantaaseen. Valitettavasti monet merivaellukselle yrittävistä ankeriaista silpoutuvat Helsingin Energian museovoimalan turbiineihin, eikä raakaa ja järjetöntä perinnettä ole saatu estetyksi, vaikka asiasta on valitettu yli sadan vuoden ajan.

Samaan patoon päättyy Tuusulanjärvi
Jos Helsingin kaupungin päättäjillä olisi edes hitunen maalaisjärkeä heille voisi selittää, miten paljon suurempi ankeriassaaliin arvo on sähköyhtiön mitättömään (alle 0,001 % Helenin tuotoista) tulonlisäykseen verrattuna. Tai hitunen inhimillisyyttä ja sääliä rantakalliolla kituvia ankeriaita kohtaan… Vantaanjoen kehittämisen kannalta kalatie tarjoaa valtavat mahdollisuudet virtakutuisille, mereen vaelluksen tekeville lajeille, kuten lohelle, meritaimenelle, vaellussiialle, toutaimelle ja vimmalle. Vantaanjoen vesistö on tältäkin osin kehittymässä kohti sitä luonnonystävän paratiisia, joka se parhaimmillaan voisi olla.

Kunhan Helsingin vastustus Vanhankaupunginkosken nousuesteen poistamiseen saadaan nujerruttua ja Vantaan kaupunki yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa kunnostamaan Vantaankosken kalateiden puutteet, on kutukaloilla vapaa väylä mereltä Tuusulanjärven puroihin. Ja ankeriailla vapaa kulku Sargassomerelle asti…

Ei kommentteja: