Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 17. heinäkuuta 2015

Kissan- ja muut kellot

päivis: Kesäloma alkoi tai tarkalleen ottaen se tietysti alkaa vasta maanantaina. Sen kunniaksi ajattelin laittaa tänne blogiin vain kuvan kissankelloista, joita kasvoi kuntopolun varrella. Tai nimi pitää korjata luontopoluksi. Jorman vaatimuksesta. Myllykylän kuntopolku on sen verran ruohottunut ja metsittynyt, että sitä sopii paremmin kutsua luontopoluksi.

Luovuin ajatuksesta laittaa pelkkä kissankellon kuva, kun asia ei olekaan niin yksioikoinen. Nimittäin tuo nimi, kissankello. Olen tähän ikään asti ollut sitä mieltä, että yleisesti pelloilla ja tien vierillä kasvava kellokasvi on kissankello. Mutta sepä onkin harakankello. Kissankello sen sijaan on tuo harvinaisemmalta vaikuttava, kuvassa oleva kukka. Todellisuudessa kukat eivät kylläkään ole noin sinisiä. Jostain syystä ne vain nyt näyttävät tuolta, vaikka niiden väri on violetti. Jotkut taitavat kutsua sitä purppuraksikin.

Olen noita kukkia ihaillut Niilon kanssa luontopolkua kiertäessäni. Minusta nimenomaan näitä suuria ja pullean mallisia kukkia näkee huomattavasti harvemmin kuin niitä tavallisempia, oikealta nimeltään harakankelloja. Näitä on vain tietyssä paikassa polun varrella. Sekin jo kertoo minulle, että ne ovat harvinaisempia.

Mutta kun vähän googlettelin, en enää taida tietääkään, ovatko kaikki tavallisiksi kuvittelemani kellot sittenkään harakankelloja. Kun pitäisi tuntea myös hirvenkello, kurjenkello, peurankello, sammakonkello, ukonkello, varsankello, vuohenkello ja muutama muukin saman heimon tai alaheimon kasvi.

Mitähän mahdoinkaan tehdä koulun kasviopin tunneilla? Kasviopiksi tuota kouluainetta taidettiin siihen aikaan kutsua. Eivät kyllä tuollaiset kasvit muistu mieleeni edes nimeltä, saatikka sitten, että tietäisin, miten ne eroavat toisistaan. Mutta luojan kiitos, eipä noilla nimillä enää tarvitse päätään vaivata. Kouluajat ovat olleet ja menneet. Lopullisesti.

Ei kommentteja: