Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 25. kesäkuuta 2015

Ammattislangi ärsyttää

päivis: Sanotaan, että eri ammateilla tai työpaikoilla on omat slanginsa siksi, että se helpottaa töiden tekemistä ja toinen toisensa ymmärtämistä. Niin varmaan onkin, mutta kukaan ei ole tainnut noille slangin taitajille kertoa, että kun he asioivat firmojensa asiakkaiden tai lääkärit potilaiden kanssa, vastapuoli ei tuota slangia välttämättä ymmärrä.

Viimeksi törmäsin ärsyttävään ammattislangiin, kun työpaikalla alettiin tehdä uusia nettisivuja. Sivujen suunnittelu ostetaan viestintätoimistolta, joka kai kuvittelee, että asiakkaatkin ovat heidän käyttämänsä slangin taitajia. Itse jouduin turvautumaan Google-kääntäjän apuun ymmärtääkseni, mitä suunnitelmassa olevilla termeillä tarkoitetaan. Tai eivät sentään kaikki termit olleet englannin kielisiä, mutta yksin oli jo liikaa. Mikä ihmeen vaikeus on kirjoittaa sana suomeksi, jos suomenkielinen sana on olemassa?

Voi olla että työyhteisöjen slangi ärsyttää minua jo siitäkin syystä, että en ole juurikaan ollut sellaisten vaikutuspiirissä. Olisinko siis yksinkertaisesti vähän kateellinen? Toimittajan urani alkoi kyllä toimituksista, joista jäi mieleen joitakin oman ammattikunnan käyttämiä sanoja. Mutta ei niillä työpaikan ulkopuolella oikeastaan mitään käyttöä olisi ollutkaan.

Joskus myöhemmin sen sijaan olen eräänkin kerran tuntenut huonommuutta, kun pitkään freelancerina toimittuani en ole voinut saada kielikylpyä toimituksissa käytettävistä uusimmista slangisanoista.

Suhtaudun slangisanoihin vähän samalla tavalla kuin sivistyssanoihin. Toisin sanoen nyreästi. Siitäkin huolimatta, että olen hankkinut useammankin sivistyssanakirjan. Osan itselleni, osan lahjoiksi. Poden sivistyssana-allergiaa silloin, kun kyseisiä sanoja käytetään osoittamaan omaa sivistystä tai ylemmyyttä suhteessa muihin. Sivistyssanojenkaan kohdalla en ymmärrä, miksi niitä pitää käyttää suhteellisen tavallisessa puheessa, vaikka tarjolla olisi hyviä suomen kielen sanoja.

Viime aikoina - tai ehkä jo vuosina - on alettu käyttää lyhennyksiä, jotka pitäisi tuntea ymmärtääkseen mitä sähköpostin lähettäjä tai joku sosiaalisen median käyttäjä tarkoittaa. Suosin tapaa, jossa sanat kirjoitetaan kokonaisina. Hyvin harvoin sorrun kirjoittamaan sanaa esimerkiksi käyttäen lyhennettä esim. tai että kirjoittaisin mm. kun tarkoitan sanoa muun muassa. Ei siis auta muu kuin ärsyyntyä, jos joku käyttää sähköposteilla esimerkiksi kirjainyhdistelmää asap. Siinähän odottelet.

Ei kommentteja: