Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 21. toukokuuta 2015

Ulkosuomalaisparlamentti

jormas: Tänään ja huomenna istun enemmän tai vähemmän tiiviisti Ulkosuomalaisparlamentin eri seminaareissa, kokouksissa ja työryhmissä. Pattaya Suomi-Seurahan on yksi lähes parista tuhannesta ulkomailla toimivista suomalaisyhteisöistä.

Aamulla meillä piti olla Aasian seutukunnan yhteinen tapaaminen Sokos-hotellin ala-aulassa. Ja olikin. Sanottiin käsipäivää ja lähdettiin pois.

Itse suuntasin Säätytalolle, jossa päivä alkoi Suomen satavuotispäivään 2017 liittyvällä, koko aamupäivän kestävällä sessiolla. Ehkä mielenkiintoisin anti oli keskustelu trolleista. Se lienee ilmiö, joka liittyy väärän tai propakandisen tiedon jakamiseen. Kiinnostavaa anti oli siksikin, että ulkoasianministeriön virkamiehellä on näemmä vain yksi ainoa totuus, jota hän lanseerasi meille kuulijoille.
Säätytalossa on puitteet kohdallaan monenkin laiselle tilaisuudelle
Itsekin käytin yhden puheenvuoron juhlapäivien ja suomalaisten juhlien tärkeydestä ulkomailla. Totesin niiden olevan hyvinkin tärkeitä, sillä meille suomalaisille tuntuu olevan tärkeää kritisoida vähän yhtä jos toistakin suomalaisuudesta ja Suomesta lähtien. Puhumattakaan siitä maasta, jossa satumme milloinkin olemaan. Sanoin, että toisin on itsenäisyyspäivän ja joulun juhlissa. Siellä koemme olevamme yhtä suurta perhettä ja kritiikin sanaa ei kuulu.

Johtuiko sitten omituisesta ulkonäöstäni vai mielipiteestä, niin Ruotsin TV:n toimittaja tuli kysymään, että irtoaisiko mielipide heille suomenkielisiin uutisiin. Ja mikä että ei. Ihmettelin haastattelussa  muun muassa sitä, että prosentuaalisesti Pattayan seutukunnalla pitempäänkin aikaansa viettävistä suomalaisista on merkittävä osuus heitä, jotka ovat viettäneet pitempiäkin aikoja Ruotsissa.

Sanoin, että jos ei halua olla muukalainen vieraalla maalla, vaan haluaa olla kuin kotonaan siellä missä on, niin ehkä osa juurista pitää kyetä katkaisemaan syntymämaahan. Ja kun on sen kertaalleen tehnyt muuttamalla vaikka naapurimaahamme, on lähteminen seuraavalla kerralla pykälää helpompaa.

Iltapäivän istuinkin sitten "Senioriseminaarissa" Tuomiokirkon kryptassa. Vaikka aihe sinällään oli mielenkiintoinen, niin jotenkin se ei Thaimaassa olevia tainnut juurikaan koskettanut, sillä kyseinen seutukunta oli ainakin tänään kohtuullisen huonosti edustettuna. Itseni lisäksi mukana taisi olla vain yksi henkilö rapakon takaa Hua Hinistä.

Mutta huomenna jatketaan, jolloin kyseessä on varsinainen parlamentin täysistunto. Illan kruunaa Helsingin kaupungin vastaanotto.

Ei kommentteja: