Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 2. toukokuuta 2015

Ulkonäköpaineet

päivis: Aika usein puhutaan pärstäkertoimesta, kun tarkoitetaan, että jonkun naama miellyttää ja jonkun toisen taas ei. Ja siihen liittyen jonkun asiat hoituvat paremmin kuin toisen. Taannoisten eduskuntavaalien yhteydessä puhuttiin myös siitä, että hyvältä näyttävien ihmisten on helpompi haalia ääniä kuin vähemmän hauskan näköisten. Näin voi olla, mutta toivon silti, että uuteen eduskuntaan valitut ovat siellä ainakin pääosin muiden kuin ulkoisten avujensa ansiosta.

Yksi hyvistä kuulemistani uutisista on se, kun joissakin maissa on päätetty, etteivät mannekiinit saa olla liian laihoja. En ole niin paljon syventynyt mallimaailmaan, että osaisin sanoa, mikä sitten on riittävä mallin paino tai painoindeksi. Veikkaan että melkoisia laiheliineja mallit ovat jatkossakin hyvistä päätöksistä huolimatta.

Ulkonäkö on monessa tapauksessa tärkeä asia. Työpaikkahaastattelua varten ei omalle naamalleen ehkä voi ihmeitä tehdä, mutta yksi hyväksi koettu neuvo on pukeutua asiallisesti. Mutta sekään ei ihan joka työpaikkaa hakiessa taida riittää. Kuulin äskettäin radiosta selvityksestä, jossa oli tehty havaintoja siitä, miten pukeutuminen voi edesauttaa työpaikan saantia. Selvityksen mukaan kannattaa pukea päälleen arvostettuja merkkivaatteita, jos mielii tulla palkatuksi. Saattaa toimia ainakin joissakin työpaikoissa, mutta tuskin ihan joka hommassa.
Nyrkkeilijätkin ovat usein samaa maata.
Joissain ammateissa odotetaan ja arvostetaankin tietynlaista ulkonäköä. Poliisiksi tuskin edes pääsee, jos on kovin hintelää tekoa. Jo pääsykokeissa on sen verran rankkoja fyysisiä testejä, että niissä pärjätäkseen pitää olla ruista ranteessa. Samankaltaiset ulkonäköodotukset koskevat usein kai myös vartijoita ja portsareita.

Joskus näyttelijätkin päätyvät ulkonäkönsä vuoksi esittämään tietynlaisia rooleja. Åke Lindman taisi järestään joutua esittämään koviksia. Marilyn Monroe taas tuskin olisi menestynyt asiallisen asianajajan tai vakavasti otettavan kirurgin roolissa.

Ihmiset, joille ulkonäöllä on merkitystä, ovat usein tyytymättömiä omaan naamaansa. Tai vyötäröönsä, reisien paksuuteen, takapuolen leveyteen, hiusten väriin ja herra ties mihin. Aika moni ulkonäköasia onkin nykyään korjattavissa ja hämmästyttävää on, että aina vain nuoremmat haluavat parantaa ulkonäköään kauneusleikkausten avulla.

Ei kommentteja: