Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Köpis vai Amsterdam?

päivis: Yksi eilisen päivän havainnoista oli, että Kööpenhamina muistuttaa hyvin paljon Amsterdamia. Molemmissa on vanhoja, kauniita rakennuksia ja kanavia. Yhtäläisyyden havaitsimme nimenomaan kanavasillalla kanavan elämää seuratessamme.

Mutta päivän juttu oli kuitenkin Kristiania, jossa tuo Amsterdamin ja Köpiksen vertaaminenkin nousi esiin, mutta siitä vähän myöhemmin lisää. Kristiania löytyi helposti lyhyen kävelymatkan päässä hotellistamme. Menimme alueelle ilmeisen pääportin kautta. Ainakin heti havaitsimme toimiston, jossa tarjottiin Kristiania-infoa ja myös mahdollisuutta hankkia omakseen pala Kristianiaa. Tartuimme tarjoukseen 100 Tanskan kruunulla. Se oli pienin mahdollinen lahjoitus, jota vastaan sai tyylikkään todistuksen lahjoituksesta. Kirjaamme sen myöhemmin Elämän tähden ry:n nimiin.

Lahjoituksia hankkimalla Kristianian yhteisö pyrkii saamaan alueen julkiseksi perinnöksi kaikille, kun tällä hetkellä Tanskan valtiolla ja Kööpenhaminan kaupungilla olisi sille mielestään parempaakin käyttöä. Nyt ja yli 40 vuoden ajan Kristiania on antanut ihmisille mahdollisuuden elää ja asua vaihtoehtoisella tavalla. Alueen lieveilmiö, mutta turhankin suuren osan Kristianian julkisesta kuvasta haukkaava asia on huumekauppa. Tunnistin itsellänikin sitä olevan, mutta onneksi se jäi nyt selvästi vähemmälle tämän käynnin ansiosta.
Katselimme ja kuvailimme ihmisten kotitaloja, joissa oli hyödynnetty vanhaa kasarmialuetta ja rakennettu todella omaperäisiä ja hauskoja pientaloja. Parhaat palat taisivat löytyä vesistöjen varrelta, osa veden päälle rakennettuina, ja siis aivan kaupungin ytimestä.

Lupasin aiemmin katsella Kristianiaa myös sillä silmällä, josko sieltä löytyisi joitakin innovatiivisia asumisratkaisuja. Ihmisten kodeissa emme käyneet, mutta ulkoapäinkin näki, että asuinneliöiden suuri määrä ei siellä ole kenenkään tavoite. Vähempikin riittää myös lapsiperheille, joita Kristianiassa asuu paljon. Kuten kuulemma suomalaisiakin. Tapasimme yhden heistä.

Kotoaan Keski-Suomesta 15-vuotiaana maailmalle lähteneellä naisella oli pitkä historia ruotsinsuomalaisuudesta ja sujuvan kuuloisesti tanskaa puhuvana runsaan viiden vuoden asumiskokemus Kristianiasta. Kävimme pitkän turinatuokion ruotsalaisista, tanskalaisista, koirista ja mustalaiskulttuurista. Sen keskustelun kuluessa kävi selväksi myös se, että Kööpenhamina on parempi kuin Amsterdam. Ja että tanskalaiset ovat mukavampia kuin ruotsalaiset. Tuo ainakin on helppo uskoa.

Yksi Jokilaaksossakin toteuttamiskelpoinen idea Kristianiassa osui silmiin: risuaita. Materiaaliahan meillä on omasta takaa. Pitää vain ostaa sopivan kokoisia tolppia aidan tueksi. Oikeanpuolimmaisessa kuvassa mittailen tolppien välistä etäisyyttä.

Ei kommentteja: