Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 15. elokuuta 2014

Eläimet ja GPS

jormas: Joidenkin kuntien järjestyssäännöissä kissan vapaana pitäminen on aiemmin ollut kiellettyä. Uusi järjestyslaki kumoa nämä säännöt ja sallii kissan vapaan ulkoilemisen.
Kissan omistajan tai haltijan on kuitenkin huolehdittava siitä, että kissa ei mene lasten leikkipaikoille, uimarannoille, urheilukentille, toriaikana torille eikä kytkemättömänä kuntopolulle.

Rauhattomilla kaupunkialueilla yksinään ulkoilevaa kissaa uhkaavat monet vaarat. Vastuuntuntoinen omistaja ulkoiluttaakin kissaansa valvotusti aidatulla pihalla tai valjaissa. Metsästyslain mukaan kotikissalla on lain suoja koko maassa. Ainoastaan villiintyneen kissan saa lopettaa maanomistaja tai metsästysoikeuden haltija.

Kissan liikkuminen ulkona ilman omistajaansa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se olisi villiintynyt. Käytännössä villiintyneen kissan erottaminen kesystä edellyttää, että eläin otetaan kiinni ja sitä tarkkaillaan ainakin muutamia päiviä löytöeläinten talteenottopaikassa.

Uuden järjestyslain mukaan koirat on sen sijaan liikennemerkein taajamaksi osoitetuilla alueilla pidettävä kytkettyinä. Poikkeuksen muodostavat koirapuistot ja muut aidatut alueet, joissa koira voi olla omistajan valvonnassa vapaana.

Mistä nuo pyssymiehet oikein tietää missä minä olen?
Koiria ei saa päästää uimarannoille, urheilukentille, lasten leikkipaikoille, toriaikana torille eikä kytkemättömänä kuntopoluille. Koiranomistajan on myös korjattava koiransa ulosteet pois taajamien hoidetuilla alueilla.

Nyt kun kissa siis saa olla laillisesti irti taajaman ulkopuolella, niin kuinka voit tietää missä se esimerkiksi yön aikana kulkee? Kissan vihaajat ja ihmiset, jotka eivät voi ymmärtää miksi koiralla ei ole samoja oikeuksia, perustelevat että käytännössä kissan ja koiran kiinnipitovelvoite on sama, sillä heidän mukaan kissan kulkuja on mahdotonta seurata.


Vaan se ei pidä paikkaansa. Erilaisia GPS-seurantalaitteita on toinen toistaan parempia. Päästän kissan ulos illalla ja tiedän, että se palaa viimeistään aamulla murkinoimaan jälleen kupistaan. Mutta missä se on oikein seikkaillut? Nyt voin viimeistään päästä käsiksi eläimen sielunelämään ja seurata lemmikkini liikkeitä suoraan kartalta.

Englantilaiskylän 50 kotikissaa saivat kaulaansa GPS-paikantimen ja pääsimme seuraamaan niiden liikkeitä ympäri vuorokauden viime maanantain TV-ohjelmassa. Monet kissat vierailivat toisten ruokakupeilla ja eivätkä juurikaan viitsineet saalistaa. Suomessa moni on väittänyt kissan verenhimoisesta tavasta lahdata kaikki kotipihan linnut ynnä muut pienet nisäkkäät. Sek ei taidakaan pitää paikkaansa. Sen sijaan vieraiden lajitovereiden läheisyys aiheutti kissoille stressiä.
Tutkijat myös havaitsivat, että kissoilla on keinonsa aikatauluttaa ulkoilunsa astumatta naapurin tassuille. Omistajat puolestaan yllättyivät mirriensä mittavista retkistä kodin ulkopuolella.

Ei kommentteja: