Mutta oikeinkirjoitus ei ollut asia, josta ajattelin kirjoittaa. Ruoka on nyt niin joka paikassa pinnalla, että sitä kannattaa vähän tuumailla. Tietysti aina on ollut ihmisiä, joille hyvä ruoka ja ruoanlaitto on ollut ykkösasia. Mutta jotain erikoista siinä on, kun lapsetkin laitetaan - tai pääsevät - kilpailemaan, kuka on paras kokki.
Olen ihmetellyt, miksi ilta toisensa jälkeen useat kanavat syytävät katsottavaksi erilaisia ruoanlaitto-ohjelmia. Joku kokkaa yksin, jotkut itselle ja toisille, ravintoloiden keittiöt avataan katsojille ja ruokaa tietysti laitetaan myös erilaisissa maisemissa: rantakallioilla, veneissä ja ihan tavallisissa kerrostalojen keittiöissä. Tai viimeisin tällainen näkemäni ohjelma kertoi englantilaisnaisen kokkailuista pienen pienessä pariisilaiskeittiössään.
Myös netti on tuonut ihan uuden tavan lähestyä ruoanlaittoa ja leivontaa. Blogikirjoituksillaan jotkut amatööri- tai ammattilaiskokit saavat tuhannet ja jopa kymmenet tuhannet lukemaan noita kirjoituksia. Siis käytännössä ruokareseptejä. Ehkä osansa on myös einesvalmisteilla ja uusavuttomuudella. On mukava katsella telkkarista, kun jotkut osaavat tehdä jotain sellaista, johon itse ei mitenkään pystyisi.
Ruoanlaitto on muuttunut melkoisesti noista päivistä. |
Mutta ruoka on asia, joka on paljon paremmin ymmärrettävissä. Ja ennen kaikkea, se voidaan haistaa ja maistaa. Joskus luin, että tosi moni haaveilee oman ravintolan perustamisesta. Ehkä minäkin jollain lailla, vaikka tiedänkin, ettei minun kokkaustaidoillani pyöritettäisi edes nakkikioskia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti