Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Kasvanut ulos puvustaan

päivis: Kalevi Kummola totesi äsken telkkarissa varsin itsekriittisesti, että jääkiekko on kasvanut ulos puvustaan. Sanonta on minulle ihan uusi. Kummolan toteamus liittyi hänen ääneen sanomaansa ajatukseen, että jääkiekosta on tullut elämää suurempi asia, niin kuin joskus sanotaan jostain elokuvasta. Jääkiekkoon liitettynä pidän tuota elämää suurempaa -ajatusta kriittisenä, mutta elokuvien yhteydessä se saattaisi kuitenkin tarkoittaa, että joku on onnistunut ohjaamaan niin loistavan elokuvan, että se kestää ajan patinankin.

Erilaisia kuvailevia tokaisuja on loputtomiin. Joskus luin tuosta jääkiekostakin liudan sanontoja vai olisivatko olleet ihan kuvitetussa muodossa. Yksi helposti kuvana nähtävä sanonta oli, että vastustaja liimaa toisen joukkueen pelaajan laitaa vastaan. Saattaahan se kuulostaa hupaisalta selostettunakin. En ole enää aikoihin seurannut aktiivisesti jääkiekkoa, joten aihe jääköön tähän.
Tässä vastustajaa liimataan laitaa vasten aika ikävällä tavalla.
Pässikin on suosittu eläin erilaisissa ajatusten kuvailuissa. Joskus meitä "viedään kuin pässiä narussa". Tai "aikansa kutakin sanoi pässi kun päätä leikattiin". Pidän värikkäästä puheesta ja teksteistä, joissa käytetään sanontoja. Kuinka ne muuten säilyisivät elossakaan, jos ei niitä käytettäisi. Mutta nyt kun tätä kirjoitan, tuntuu vaikealta palauttaa mieleen puhetta täydentäviä tokaisuja, joita ilmankin tietysti pärjättäisiin. Tuo pässikin muistui mieleen siksi, että kuulin autoradiosta jonkun juontajan puhuvan pässistä.

Jostain niitä aina puheeseen kuitenkin putkahtaa. "Nostetaan kissa pöydälle" tai "putosi kuin eno veneestä". Tuota jälkimmäistä en kyllä oikein ymmärrä. Tarkoitetaanko sillä, että jokin asia käy helposti vai mikä rooli nimenomaan enolla on tässä? Tai miksi meillä rankkasateella "sataa ukkoja ja akkoja", kun englannin kielessä satajat ovat kissoja ja koiria?

Joskus jotkut sanonnat jäävät ihmisten suihin pitemmäksi aikaa, varsinkin jos sen sanoo joku tunnettu ihminen. Kuten että "Siperia opettaa". Se on sitä paitsi hyvä sanonta, vaikka antaakin Siperiasta vähän ikävän kuvan. Ainakaan se ei ole se ruoho, joka on vihreämpää aidan toisella puolella.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Minua on viime aikona mietityttänyt, että mikä on tahtotila. Eikö pelkkä tahtominen riitä?