Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 10. tammikuuta 2014

Ei tullut lunta

päivis: Täksi päiväksi luvattiin eteläiseen Suomeenkin lunta. Oikein varoiteltiin huonosta ajokelistä, joka alkaisi joskus puolen päivän aikoihin. Satoi vettä. Iltapäivällä samoin. Nyt on ulkona pimeää, mutta aavistelen, että edelleenkään ei pyrytä, eikä maa ole valkoinen.
Kolme edellistä talvea ovat olleet lumisimpia kuin moniin
vuosiin. Tätä ihmettä ei ole vielä tänä talvena nähty.

Lammet eivät myöskään ole jäässä. Miten olisivatkaan, kun asteita on enemmän kuin nolla. Sorsat vielä uiskentelevat Pikkulammella. Ehkä ne ymmärtävät siirtyä Koskenmäen sulaan, kun lampi vääjäämättä jossain vaiheessa jäätyy.

Oikeasti en erityisemmin ole kaivannut lunta. Ainut harmi lumettomuudessa on, että pimeällä on pimeämpää kuin olisi lumen aikana. Mutta Niilon kanssa käyn iltalenkillä lyhty kädessä. Se riittää valoksi. Tietysti talveen kuuluu lumi, etelässäkin. Kukaan tuskin silti kaipaa samanlaisia talvia kuin kolme edellistä olivat. Silloin lumen määrä kummastutti kaikkia. Nyt kummastellaan lumettomuutta, vaikka ainakin vuoden 2007 joulua vietettiin ilman lunta täällä etelässä.

Olen viettänyt Thaimaassa sen verran aikaa, että olen alkanut ymmärtää eri vuodenaikojen merkityksen. Thaimaassa sellaisia ei ole. Joskus sataa enemmän, mutta pääsääntöisesti on aurinkoista ja lämmintä. En ole onnistunut näkemään Thaimaassa television säätiedotetta. Ehkä sellaisia on, mutta voisin kuvitella, että ne ovat melko samanlaisia päivästä toiseen.

Sää on asia, josta Suomessa jaksetaan puhua enemmän kuin juuri mistään muusta. Sen todistaa jo sekin, että uutisten yhteydessä säätiedote saa varmasta useimmiten enemmän lähetysaikaa kuin mikään muu uutisaihe.


Ei kommentteja: