Olen kertonut monta kertaa tarinaa kahdesta hiirestä, jotka putosivat puolillaan maitoa olevaan tonkkaan. Molemmat katselivat ylhäällä olevaa aukkoa, jonne oli toivotonta hypätä tai seiniä kiivetä. Niinpä toinen jo aivan alkuvaiheessa totesi: "Turha vaiva, tänne kuollaan kuitenkin" ja heitti henkensä maitotonkan pohjalle. Mutta toinen, se päätti jatkaa toivotonta uimista niin kauan kuin henki pihisee. Ja kas, kun päivä koitti, se istui kirnuamansa voikasan päällä ja neppaili kärpäsiä aamupalaksi.
Vähän samaan tilanteeseen oli joutunut kotikatumme rotta, joka syystä tai toisesta oli päätynyt kuvan saavin pohjalle. Kun sinne kurkkasin, oli sen tilanne yhtä toivoton. Oli sillä laillamme ajattelevat aivot tai ei, niin iltasella kotiin tullessamme, oli se yhä hengissä. Ehkä se oli päättänyt elää niin kauan kuin voi. Sen sijaan ja vähän jonkun aidon ihmisen toivomuksen sijaan en nuijinut sitä hengiltä, vaan päästin vapaaksi vipottamaan ties minne.

Tänne Thaimaahan lennämme usein Finnairilla, josta muistan muun muassa mainoksen "sinivalkoisin siivin". Rinta pystyssä kantamiini ominaisuuksiin kuuluu myös jonkinlaisena hengailujäsenenä kuuluminen mielensä pahoittajien heimoon. Jokunen aika sitten valtionyhtiö Finnair tiedotti suureen ääneen tai ainakin isoilla kirjaimilla, että laitetaan kaukolennoilla, joihin Thaimaakin kuuluu, suomenkieltä hieman taka-alalle. Koneessa on niin vähän suomalaisia, ettei kuulemma kannata kaikkia kuulutuksia kuuluttaa suomeksi. Vaan vain thaiksi ja englanniksi. Ehkä se on Finnairin käsitys kielillä puhumisen armolahjasta. Minä pahoitin mieleni, sillä osaltani olen kantanut suomalaisuuden lippua kohtuullisen korkealla maailmalla resutessani. Olen ajatellut pitää kansalaisuutta ja kansallistuntoani esillä tavalla, jonka kehtaa muillekin näyttää, sillä en ole moneen vuosikymmeneen enää kuulunut keihäsmatkalaisten kaltaisiin örveltäjiin. Tosin eivät kaikki siinäkään firmassa huonoa kuvaa suomaisista antaneet.

Ei kommentteja:
Lähetä kommentti