Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Pyykillä

päivis: Pesin koneellisen pyykkiä ja lisäsin valkopyykin ehdotettuun 60 asteen lämpötilaan 30 astetta lisää. Valinta 90 asteen pesusta tuli äsken todistettua oikeaksi ratkaisuksi. Lehtijutun mukaan pyykit pestään liian matalassa lämpötilassa. Usein esimerkiksi vaatteissa olevien suositusten vuoksi.

Tutkimus on nyt osoittanut, että 40 astetta on terveyden kannalta aivan liian alhainen lämpötila. Se ei tapa bakteereja ja muita pöpöjä. 60 astettakaan ei yksin riitä. Koneella pitäisi noin kerran kuukaudessa pestä koneellinen 90-asteista pyykkiä. Vasta se pitää pesukoneessa mahdollisesti viihtyvät pöpöt loitolla.

Pyykin peseminen kuumemmissa lämpötiloissa on ympäristön kannalta huonompi vaihtoehto. Sitä ei lehtijutussa selitetty, että miksi näin on. Veden kuumentaminen vaatii ainakin enemmän energiaa kuin veden lämmittäminen vain 40 asteeseen. Näin voisi päätellä.

Ja jotta kaikki pyykkärit varmasti ahdistuisivat, samainen lehtiartikkeli kertoi, että suositeltavaa konepesun lisäksi olisi kuivata pyykit kuivausrummussa. Kaikillahan ei kuivausrumpua edes ole käytettävissä. Näin esimerkiksi siitä syystä, että rummussa kuivaaminen heikentää kankaan laatua. Kaikki rumpukuivausta harrastavat tietävät miten paljon nukkaa kuivattavista pyykeistä irtoaa.

Kun eri asioita laitetaan vastakkain, joskus on vaikea tehdä valintaa. Jos kaikki alkaisivat noudattaa pyykin pesua korkeammissa lämpötiloissa, käykö sitten niin, että allergiat lisääntyvät? Useinhan sanotaan, että syy allergioihin johtuu osittain siitä, että kodeissa on nykyään liian siistiä.

Ei kommentteja: