Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 19. lokakuuta 2013

Mulltoa toimii

päivis: Asuntomessuilla sanoin aika monelle Merikonttikodissa käyneelle, etten usko Mulltoan ekokäymälästä annettuun informaatioon, että se kompostoi pyttyyn päätyvän tavaran. En usko, ennen kuin totean sen olevan totta. Nyt pitää sanoa, että totta se on.

Joskus pienet asiat voivat ilahduttaa suuresti. Mulltoan laatikon sisältö teki näin minulle tänään. Pytty on ollut jo useammankin viikon käytössä ja ajattelin, että nyt on varmaan syytä tyhjentää alusta. Ajoitus osui nappiin. Laatikko oli täynnä hyvinkin käyntiin lähtenyttä kompostimullan tapaista massaa. Vähän se haisi sille itselleen, mutta ei pahemmin. Massan kippaaminen lämpökompostoriin onnistui helposti.

Hiukan pelkäsin, että vessapaperit löytyvät kompostilaatikosta sellaisenaan, mutta en huomannut joukossa paperia lainkaan. Jonkin verran niitä takertuu sekoitusteriin, josta olen niitä tökkinyt irti.

Alkuvaiheessa Mulltoa pölläytti hajuja sisätiloihin. Saatoin siitä kirjoittaakin silloin. Mutta en ehkä ole kertonut syytä, mistä haju johtui. Pytyn ulkoreunassa on kaksi tarkkailuletkua. Toisella puolella letkun pää oli päässyt irti ja sitä kauttahan osa hajusta haihtui toiletin sisätilaan. Kun homma huomattiin, hajuja ei ole enää tullut sisälle.

Edelleen olen sitä mieltä, että tällainen ekokäymälä on loistava keksintö. Vesivessaan ei ole paluuta siellä, missä vessan pääsee itse valitsemaan. Luultavasti kerrostalossa ekokäymälä ei toimisi, sillä se vaatii sujuvan tavan tyhjentää aluslaatikko kompostoriin. Rivareissa ja omakotitaloissa Mulltoalle ja muille kompostoria tarvitseville ekovessoille ei luulisi olevan estettä. Sitä paitsi Mulltoa on helppo asentaa lisävessaksi vaikka omakotitaloon.

Ei kommentteja: