Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 6. elokuuta 2013

Elämänmakuista yhteiskuntavastuuta

jormas: Otsikon teksti on yhdistyksemme yksi sloganeista, joka onkin vapaaehtoistyömme yksi merkittävimmistä ja tärkeimmistä työ tai tekemisemme muodoista.
Toissa päivän lehdet ja muutkin tiedotusvälineet nostivat esiin ministeri Paula Risikon aiheeseen liittyvän uutisen. Hän nimittäin nosti esiin ja sanoisinko peräti kissan pöydälle sanomalla, että yhteiskunnan pitäisi asettaa niin sanottu yhteiskuntavastuu niille, jotka elävän yhteiskunnan varoin.
Aiheesta olen usein puhunut itsekin ja arvasin, että nyt vetää moni herneen nenäänsä. Tunnollinen blogimme  lukija ja kommentaattori Ramiiro taisi tehdä samoin, kun aiheesta viimeksi kirjoitin, sillä kommentit ynnä muukin yhteydenpito on mieheltä loppunut. Toki saattaahan Ramiiro olla sairastunut ja muitakin esteitä voi olla. Sitä paitsi aikansa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin.

Mutta takaisin yhteiskuntavastuuseen. Parahtajien joukossa oli tietenkin ministeriä vasemmalta laidalta, mutta että arvostamani Soininvaarakin meni samaan halpaan. Tätä ihmettelen, vaikka mies onkin ollut kansalaispalkan kannattaja.

Vaan minä en, sillä en kertakaikkiaan ymmärrä, miksi ihmisen ei pitäisi tehdä jotakin sen eteen, jos yhteiskunta hänet elättää. Joko tekemällä itse tai olemalla tekemisen kohteena. Parahtajat eivät ole lainkaan pohtineet mitä ylipäätään mahtaisi monipuolisesti tarkoittaa yhteiskuntavastuu, vaan ovat ajatelleet sitä vain ja ainoastaan perinteisen palkkatyön muodossa tai mallin läpi.

Mutta eihän se sitä tai niin ole, joten kerron esimerkin, jonka tosin olen kirjoittanut ainakin jonnekin aiemminkin. Kun vuonna yksi tai kaksi kävelin Jyväskylässä Stavangerinpuistossa, otti minua hihasta kiinni Viitakodissa asuva vanhus tai ainakin minua reippaasti iäkkäämpi ihminen. Hän kysyi, että olenko Jorma Soini, johon vastasin, että jo vain. Vanhus jatkoi, että jos olen se asunnottomien parissa puuhasteleva Jorma Soini, niin meillä on Viitakodissa jokailtainen vanhusten rukouspiiri, jossa rukoilemme sinun ja tekemäsi työn puolesta.


Kerrassaan oiva tapa kantaa yhteiskuntavastuuta
Vieläkin, yli kaksikymmentä vuotta tapahtuman jälkeen käy sisälläni lämmin tuulahdus, kun ajattelen kuinka hienoa ja arvokasta on saada olla jonkun tekemisen ja yhteiskuntavastuun kohteena. Tässä tapauksessa siis rukouksen. Koen myös kantavani yhteiskuntavastuuta olemalla tekemisen kohteena.

Näin on laita silloinkin, kun naapurustossa  asuu näkönsä tai muuten lukukykynsä menettänyt yhteiskuntamme jäsen, jolle joku käy joka aamu lukemassa päivän lehden sekä kertomassa mitä kuvia päivän lehti pitää sisällään. Toinen antaa tietoa maailman tapahtumista ja toinen ahmii sitä sisäänsä jakaakseen sitä mahdollisesti jossain tilanteessa muille. Vaikka, että tiesitkö, että Kultahapsikerhomme aukioloajat ovat muuttuneet, joka tarkoittaa, että läheisen päiväkodin lapset eivät tulekaan sinne huomenne kello 10, vaan ehkä vasta kello 12.

Jokainen meistä voi siis kantaa yhteiskuntavastuuta niin halutessaan. Ja veikkaanpa, että melkein kaikki haluaisivat kantaa kortensa kekoon tavalla tai toisella. Joku pystyy kantamaan vastuuta marmattamalla lehtien palstoilla koiran paskoista ja toinen siivoamalla niitä. Joskus yhteiskuntavastuun puhkeaminen tällä sektorilla tarkoittaa, että on itse astunut sandaalinsa kyseiseen maamiinaan tai ravintolaörveltäjän oksennusläjään. Mutta molemmat, marmattaja ja siivoaja kuitenkin kantavat vastuuta siltä paikalta, joka tuntuu istuvat itselle tilanteeseen tai muuten siihen hetkaan. Mutta tämän tajuamiseen tarvitaan avointa mieltä eikä ministeri Kyllösen tai Soininvaaran tapaan varmuuden vuoksi torppaamista.

1 kommentti:

Ramiiro kirjoitti...

No joo. Kyllähän minä viimeksi vastasin kirjoitukseesi, johon ei vastausta sinulta tullut. Sen jälkeen ei olekkaan tullut sinulta blogikirjoitusta, johon olisi ollut inspiraatiota vastata, ennen kuin nyt.

Niin, kuvailemasi "vastikkeelisuus" kuuluu kategoriaan kotihoito, jonka yhteiskunnan pitäisi järjestää sokeille, sairaille, vanhuksille, jne, vaan kun ei järjestä. Miksi?
Miksi ei palkata normaalilla palkkatyöllä ihmisiä hoitamaan näitä "syrjäytyneitä"!? Mikäli palkattaisiin, olisi siinä työtä monille sadoille ihmisille, jotka omalla palkallaan kykenisi elättämään perheensä ja maksaisivat vielä verojakin.

Muistaakseni oikein, kokkarien Risikko ehdotti samalla myös, että sosiaalituilla elävien pitäisi tehdä duunia myös firmoille. Kertomatta kuitenkaan, millä palkalla ja kuka maksaa palkan!? Firma vai onko kunnan maksettava palkka ja firman saatava siitä hyöty!?

Mistäpä muualta tällainen "fantastinen" ehdotus lähteekään kuin kokkareilta, jotka saavat poliittiset oivalluksensa suoraan EK:sta, joita ehdotuksia muut hallituspuolueet kieli vyön alla kannattaa. KEPUkin kannattaisi, jos olisi hallituksessa. Samaa kaakkenperia se, kuten muutkin, vihreitäsi myöten.

Työttömien saama raha on vielä pikku rahaa verrattuna suurpääoman kuppaamaan rahaan, josta kyseiset puolueet, kuten EK, eivät henkeään vedä. Vai oletko nähnyt mitään konkreettista tapahtuvan esim. harmaan talouden kitkemiseksi pois!?
Meille vedetään ulkomailta halpatyövoimaa tekemään työt alipalkattuna, jos jollekkin alalle ja heitä oli tekemässä sinunkin projektejasi, mutta mitäpä välitit, kunhan "halvalla sai".

Eri ulkolaisten reppufirmojen vuokraamissa asunnoissa asuu ulkomailta tuotettuja ihmisiä kuin sillit suolassa samassa asunnosta, josta heiltä kiskotaan kohtuuttomia vuokria, jos ruokarahojakin ja ulkolaisilla teetätetään ylipitkiä päiviä, jopa kuutena seitsemänä päivänä viikossa. Ja, vaikka painavat töitä orjana, niin täältä lähteissään eivät saa kuin känsäset kätensä mukaan, kun yhtiöt nylkevät heidät kuiviin. Mitäpä tekee Risikko, Katainen ja kumppanit tällaisen rikollisen toiminnan kitkemiseksi pois.!? Ei mitään.

Suomen suurin syöpä on suurpääoma ahneudessaan, jolle ei mikään riitä. Suurpääoma on valtiovallan erityisessä suojeluksessa, josta poliitikot pitävät huolen, äänestippä ketä kusipäätä hyvänsä eduskuntaan. Mikään ei muutu. Ei ainakaan työläisen kannalta parempaan suuntaan, mutta rikkaat toki sentään rikastuvat entisestään.

Mitäpä siis pitäisi syvästi halveksimallesi työttömien armeijalle tehdä, jotta saadaan sosiaalituet siirrettyä rikkaiden fikkaan ja vedettyä ulkomailta entistä enemmän työvoimaa kupattavaksi tänne.!?

Kenen kuvittelet elävän suomen hintatasossa 400 euroa kuukaudessa saaden tahi puolipäivätyössä vajaan kympin tuntipalkalla!?

Koskapa nostaisit maitosi rikkaiden harjoittamaa ryöstöpolitiikkaa vastaan, sitä ihmettä jään odottamaan varmasti hautaani asti.