Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 21. kesäkuuta 2013

Hyvää juhannusta

jormas: Pohjoisen pallonpuoliskon kesäpäivänseisaus 2013 osuu juhannusaattoon perjantaina 21. kesäkuuta. Tarkka ajankohta, jolloin Aurinko paistaa kohtisuoraan kohti Kravun kääntöpiiriä, on kello 8.04 aamulla Suomen aikaa.
Juhannuspäivä 2013 on lauantaina 22. kesäkuuta. Vuoteen 1954 saakka juhannus oli Suomessa aina Johanneksen päivänä 24. kesäkuuta, joka tänä vuonna on juhannusviikonlopun jälkeinen maanantai.

Kristinuskossa juhannus on Johannes Kastajan juhla, koska Luukkaan evankeliumin mukaan hän syntyi puoli vuotta ennen Jeesusta, ja Jeesuksen syntymäpäiväksi on suurimmassa osassa kristikuntaa vakiintunut 25. joulukuuta. Mutta miksi juhannuksen perinteinen päivämäärä sitten on 24. eikä 25. kesäkuuta? Jos joku tietää, niin sen voi kertoa kommenteissa.

Kesäpäivänseisauksen tienoilla on vietetty keskikesän juhlaa monissa muissakin kuin kristillisissä kulttuuripiireissä. Eikä Johannes Kastaja taida monen suomalaisenkaan mielessä käydä edes vähän sateisempina juhannuksina. Juhannus on myös Suomen lipun päivä ja oikeastaan myös Suomen lipun yö, koska juhannuksena liputetaan muista liputuspäivistä poiketen myös yöaikaan. Liputus alkaa juhannusaattona klo 18 ja päättyy juhannuspäivänä klo 21.

Ensi vuonna juhannus ja kesäpäivänseisaus osuvat yksiin. Kesäpäivänseisaus ja juhannus 2014 ovat lauantaina 21. kesäkuuta. Kirjoittanut Niko Lipsanen.

1 kommentti:

Ramiiro kirjoitti...

Hyvää ja siunattua juhannusta sinulle ja päivikselle. Tv. Rami.