päivis: Sosiaalikontin radiossa soi äsken Säkkijärven polkka ja se jäi soimaan myös päässäni. Tai oikeammin mieleeni jäi pyörimään kuviteltu pari, joka tanssi vimmatusti polkkaa. Polkka on varmasti yksi vaikeimmista paritasseista. Tai jos ei ole vaikein, niin ainakin se vaatii hyvää kuntoa, jotta tanssijat pysyisivät oikeassa vauhdissa. Taitavaa polkan tanssia on hieno katsoa.
Viipurinlahden rannalla sijaitseva Säkkijärvi jäi sodan jälkeen Neuvostoliitolle lähes kokonaisuudessaan. Pieni osa siitä säilyi rajan tällä puolella. En tiedä, minkä verran Säkkijärvellä taisteltiin, mutta monessa entisessä Suomen kunnassa kuitenkin kävi niin ja siinä tiimellyksessä suomalaisia sotilaita jäi kadoksiin. Jos joku onkin myöhemmin löytynyt elävänä sotavankeuden jälkimainingeissa, melkoinen joukko tapasi kohtalonsa myöhemmin Neuvostoliiton omistukseen siirtyneellä maaperällä.
Suomalaisia sodan uhreja on viime vuosikymmeninä etsitty sotatantereilta ja viimeksi eilen heitä siunattiin kotimaan multiin. Osittain sankarivainajien löytyminen on ollut myös venäläisten ansiota, sillä he ovat välittäneet tietoa paikoista, joista kaatuneita saattaa löytyä. Vastaavasti myös venäläisiä sotilaita luulisi jääneen Suomen puolelle. Joitain venäläisten hautapaikkoja olen nähnytkin. Jos asiaa uutisoitiinkin, niin ainakin minulta meni ohi, ovatko myös venäläiset tehneet etsintöjä Suomessa omia sankarivainajiaan löytääkseen.
Sankarivainajia on etsitty vapaaehtoisvoimin. Siitä tuli mieleeni, että loppujen lopuksi vapaaehtoistyötä on kovin monenlaista. Yleensähän tulee ensimmäisenä mieleen, että vapaaehtoistyötä tehdään jonkun elävän ihmisen hyväksi. Tässä tapauksessa kuitenkin vainajan, mutta uutisissa esitettyjen haastattelun pätkien perusteella voi ajatella, että apua tässä ovat saaneet myös elossa olevat sukulaiset. Tippa silmässä ihmiset, jotka ikänsä puolesta eivät koskaan ole edes nähneet sodassa kadonnutta sukulaistaan, osallistuivat hautajaistilaisuuteen. Joukkohautajaiset saattoivat tietysti olla muutenkin varsin tunteikkaat arvokkaine menoineen.
Vapaaehtoistyötä on siis monenlaista. Venäjän puolella tehtävästä vapaaehtoistyöstä tulee sankarivainajien etsinnän lisäksi mieleen ainakin entisten suomalaisten hautausmaiden kunnostaminen ja kirkkojen ja luostareiden jälleenrakentaminen. Katulapsityöstä puhumattakaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti