Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 11. syyskuuta 2012

Merikonttikotien pitkä tie

jormas: Päivä on mennyt Merikonttikotien kanssa. Julkisuus toi tietoisuuteemme varteenotettavan kilpailijan, jota on tervehdittävä ilolla, sillä asenteet ovat tiukassa ja niiden muokkaajia tarvitaan. Ihmisten ei edes tarvitse nähdä merikonttia, saati tutustua tarkemmin, kun he lyövät nimenomaan lukkoon mielipiteensä, josta ei sitten periksi anneta.
Pitkä tie on kuljettavana ennen kuin Merikonttikodit ovat totta
Onkin mielenkiintoista havaita, että jos teemme asunnon, tarkemmin sanottuna kodin kaikki viranomaismääräykset huomioiden ja niiden mukaan, niin se ei kelpaakaan, kun selviää, että se on tehty merikonteista. Masentavaa, mutta ei lannistavaa. Muutenkin jäykkä byrokratiamme ja normit saisivat olla paljon joustavampia, sillä asuvien ihmisten pitäisi itse saada päättää mitä tarvitaan siihen, että sija, johon päänsä suhteellisen pysyvästi painaa, muodostuu asunnoksi ja kodiksi, sillä ne ovat aivan eri asioita. Kodin tärkein kriteeri on, että se antaa riittävän, yksilöllisen yksityisyyden. Jollekin se ei voi muodostua kerrostalossa lainkaan ja jollekin siihen riittää oma huone. Toki tiedän onnellisia asujia, jotka jakavat huoneenkin. Niin tein minäkin nuorena kollina.

AIkoinaan puuhastin Helsinkiin veneisiin tai ylipäätään veden päälle tehtäviä asuntoja. Silloin varteenotettavan, asuntoja työkseen ylläpitävän säätiön toiminnanjohtaja sanoi minulle kuten nytkin merikonttikotien suhteen: "Vain kuolleen ruumini yli." Masentavaa, mutta ei lannistavaa.

Teimme myös tutkimusmatkan jälleen kerran takkamaailmaan löytääksemme Duokotiin varaavan takan. Ei siis kiertoilmatakkaa, vaan mahdollisimman hyvin varaavan takan ominaisuuksilla olevan lämmönlähteen, joka olisi kuitenkin suhteellisen kevyt. Siis mieluummin 500 kuin 1000 kiloa.
Samalla reissulla kävimme Vihdin Selkissä, jossa konttien eristäminen on täydessä vauhdissa. Ja kun eristämme kontteja pohjasta myös ulkopuolelta, olivat eristeiden päälle tulevat reikälevytkin jo saapuneet. Reiät eivät voi olla juuri 5 mm suuremmat, sillä muuten monenlaiset elävät eläjät löytävät tiensä eristeisiin. Jopa metsä- ynnä muut hiiret menevät yllättävän pienestä aukosta, ampiaisista puhumattakaan.

Ei kommentteja: