Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 10. elokuuta 2012

Asuntomessuilla

päivis: Tänään saimme tilaisuuden osallistua Järvenpään Mestariasuntojen järjestämälle asuntomessumatkalle Tampereelle. Siitä onkin aikaa, kun olen edellisen kerran käynyt asuntomessuilla, joten mahdollisesti niistä esittämäni arviot voivat perustua vain mututuntumaan. Toisaalta jokavuotisista asuntomessuista kirjoitetaankin niin paljon lehtijuttuja, että aika moni varmaan tietää messujen idean, vaikka ei olisi niillä koskaan käynytkään.

Oma käsitykseni on ollut - ja on edelleenkin - että niiden yksi tärkeimmistä päämääristä on toimia suunnannäyttäjänä, minkälaisia taloja ja sisustamista olisi juuri nyt hyvä harrastaa. Seuraavana vuotena voi olla taas uudet kujeet. Varmaan omat pyrkimyksensä on myös pientaloteollisuudella, mutta kun en sitä puolta tunne ollenkaan, paras olla esittämättä siltä osin mitään arvioita. Ja oletettavasti asuntomessut tuovat myös kävijöiden mukana rahaa messupaikkakunnalle. Messujen sisällä näkyy nykyään olevan myös monenlaista kaupustelijaa. Sellaista en aiemmilta messukäynneiltäni muista.
Nämä ovat ehkä tämän hetken kerrostalorakentamisen trendivärejä.

Kun asuntomessut eivät ole pelkästään uusien, tyylikkäästi sisustettujen talojen esittelyä, sieltä voi löytää muutakin mielenkiintoista. Tampereen messuilla oli esimerkiksi kokonaan käytetyillä ja kierrätetyillä huonekaluilla sisustettu koti, jonka taisi omistaa paikallinen seurakunta. Kodin yksi hauskoista yksityiskohdista oli jostain bussipysäkiltä löydetty nojatuoli, joka oli kunnostettu ja verhoiltu tosi persoonallisesti.

Tekesin osastolta puolestaan löytyi kuvia eri maissa olevista asuntokohteista. Oli Norjasta solutyyppisiä pienasuntoja köyhille ja Tanskasta kelluvia asuntoja, muun muassa. Messuilla oli erään omakotitalon tontin nurkassa myös pieni aitaus, jossa kiekui kukko ja paimensi kahta kanaa. Ehkä tulevaisuuden näkymä on, että omakotitalojen pihoille varataan tilaa hyötyeläimille. Juuri tänään Iltalehdessäkin sattui olemaan juttu Peter Fryckmanista, joka rakensi itselleen viiden kanan kanalan Helsingin hienostoalueelle.

Ei kommentteja: