Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Silmänpalvelija

päivis: Sillon vuonna yksi ja kaksi, kun kävin Jyväskylän Tyttölyseota, joka viimeisenä kouluvuotenani muuttui Voionmaan lukioksi, joskus ehkä keskikoulussa pyydettiin kysymään pikkulapsilta, mitä jotkin sanat heidän mielestään tarkoittavat. Minulla oli lähipiirissä sopiva pikkulapsi, itseäni 11 vuotta nuorempi pikkuveljeni Pekka.

Pekalta muistan kysyneeni ainakin sanan silmänpalvelija merkitystä. Pekan mielestä sana tarkoittaa silmälääkäriä. Ei siis sinne päinkään, minkä merkityksen aikuisemmat ihmiset ovat sanalle sopineet.

Sana silmänpalvelija on tullut taas elävästi mieleen, kun olen seurannut Niilon touhua Jokilaakson ykkösvahtina. Usein se makailee pihassa, eikä ole juuri huomaavinaankaan, vaikka kani, orava tai sorsa tallustelee sen reviirillä. Se ryhdistäytyy vasta kun minä tai Jorma satumme paikalle. Silloin se pomppaa pystyyn ja ryntää liian lähelle uskaltautuneen luontokappaleen perään.

Niilo - silmänpalvelija.
Näin kävi taas tänään, kun pihaa lähestyi metsäjänis. Sehän käy (tai ne käyvät) riiustamassa Ykköstä, joka näkyy tuntevan suurta sympatiaa villejä sukulaisiaan kohtaan. Niille Ykkönen taas ehkä on mielenkiintoinen tumma tuttavuus. Niilo makaili pihalla ja seurasi kaikessa rauhassa jäniksen varovaista pomppimista kohti pihaa. Vaan miten kävikään, kun jouduin lähtemään ulos ja kohti sosiaalikonttia. Niilo oli salamana pystyssä ja syöksyi kohti jänistä. Ei auttanut, vaikka yritin toppuutella, että "älä viitsi esittää".

Ei kommentteja: