Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 5. marraskuuta 2011

Värit

päivis: Särähti korvaan telkkariuutinen, jossa puhuttiin Yhdysvaltain huonosta työllisyystilanteesta. Siinä kerrottiin, että erityisesti mustilla on ollut vaikeuksia saada työtä. Ja sitten haastateltiin muutamaa tummaihoista ihmistä, jotka kertoivat lähetelleensä satojakin työpaikkahakemuksia ilman tulosta. Ja taustalla toiset "mustat" jonottivat työkkärin palveluihin.

Yritin höristellä korviani, miten jutussa haastateltu viranomainen nimitti näitä epäonnisia työnhakijoita. Olin kuulevinani englanninkielisestä puheesta, että nimitys oli afro-amerikkalainen. No, sana-musta taipuu tietysti helpommin suomalaisen suussa, mutta miten se voi olla sen hyväksyttävämpi nimitys kuin neekeri, joka meillä on ollut jo vuosikaudet pannassa ja halventavaksi ilmaisuksi päätetty. Minusta musta kuulostaa vähintään yhtä epäilyttävältä sanalta kuin neekerikin. Varsinakaan kun nuo mustiksi määritellyt ovat kyllä kaikkea muuta kuin mustia, minusta paremminkin eri sävyisiä ruskeita. Jos on pakko erotella valtaväestöstä, miksi ei siis Yhdysvaltain tapauksessa voisi sanoa että tummaihoiset. Tietysti määritelmästä puuttuu silloin tieteellinen tarkkuus, koska myös latinot ovat jonkin verran tummaihoisia ja heitä työllistymisen vaikeus ei kai sitten koskenut.

Meillä ollaan muuten tuo rasismin vastainen työ tuottanut erityisesti kouluikäisissä hyvää tulosta. Ainakin tämän seuraavan esimerkin perusteella näin voi päätellä. Ja tarina on tosi.

Eräässä suuressa liikekeskuksessa tyttönen soitti poliisille, että häneltä on varastettu kännykkä ja rahapussi tai mitä nyt olikaan viety. Poliisi oli varsin nopeasti paikalla ja kysyi tytöltä varkaan tuntomerkkejä. Tyttö antoi vihjeen vaatetuksesta, jollainen rosvolla oli. Tuntomerkit sopivat noin kymmeneen näköpiirissä olevaan henkilöön. Poliisit pyysivät lisää tuntomerkkejä, mutta tyttö vain kiemurteli ja oli selvästi vaivautunut. Kun poliisit vielä uudelleen pyysivät tarkentamaan, tyttö ääni vapisten sanoi, että sehän on rasismia, jos hän sanoo. Sanoi sitten lopulta kuitenkin jonkin etnisen määriltelmän, jonka perusteella voro olisi voitu tavoittaa, mutta siinä vaiheessa se oli jo myöhäistä.

Ei kommentteja: