Valtio on ojentanut kättään Finnairille 2020-luvun kriisialun aikana taajaan – yhteensä 1,3 miljardin euron edestä. Näin laski valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosasto jo vuosi, pari sitten. Mukana oli silloin velka, toisen velan takaus ja yksi osakeanti heti koronakriisin alussa. Veronmaksajien kannalta keskeinen kysymys lienee, miten paljon yhteistä rahaa valtion lentoyhtiön tukemiseksi on syytä laittaa ja miksi?
Aamulla Ylen Teksti-TV ja radio kertoivat, että Finnair peruu tänään perjantaina noin 140 lentoa. Lisäksi se voi vaikuttaa myös maanantain lentoihin. Syy niiden peruuntumisiin on 2.5. järjestettävä Ilmailualan Unionin (IAU) lakko, joka koskee Helsinki-Vantaan työntekijöitä maahuolinta- ja ateriapalveluissa, asiakaspalvelussa, lentokoneiden korjaus- ja huoltotöissä sekä rahtipalvelussa. Uutisen mukaan näyttäisi siltä, että lakossa eivät ole lentäjät eivätkä muukaan väki, joka lentää, muttei kuitenkaan lennä.Itse kuljen valtiovetoisella firmallamme pari kertaa tai enemmän vuosittain ja olen ollut varsin tyytyväinen. Vain kerran syystä, jota en muista, olen yöpynyt Finnairin kustannuksella 500 euron kipurahoineen ylimääräisen yön Bangkokin hotellissa.
Mutta lakot, joissa Finnain on osallisena, riipovat minua erityisesti. Tosin niin tekevät oikeastaan kaikki muutkin tylötaistelut, vaikka käsitänkin niiden syyt. Sitä en eläkeläisenä käsitä kuinka elo ja olo ruokineen, asuntoineen ynnä muine ansioineen kyetään takaamaan minullekin, vaikkei edes ole lakkoilun mahdollisuuksia. Ei auta vaikka kuinka seisoisin banderollia huiskuttaen Kelan tai Ilmarisen rappusilla, joka muuten omistaa siivun myös Finnairista.
Erityisesti minua korpeaa valtion verorahoilla täyttämä sammio, josta on vuosien saatossa ammennettu miljarditolkulla tukirahoja, että Finnairin siivet pysyvät sinivalkoisina. Kuten Intiassa pyhät lehmät konsanaan.Tämän päivän lakko vaikuttaa 12 000 matkustajaan, jotka sen lisäksi, että ovat syyttömiä soppaan, maksavat sen verorahoistaan. Kuten hekin, jotka eivät lennä koskaan tai kuuna päivänä. En kerta kaikkiaan ymmärrä kotimaani pyhää lehmää, joka pidetään ilmassa vuodesta toiseen verorahoilla.
Jonkun sortin perustelu Finnairin olemassa oloon olivat suorat lennot Aasiaan Venäjän ilmatilan läpi. Nyt ei ole vuosiin ollut niitäkään ja silti olen päässyt Thaimaahan ja takaisin suorilla lennoilla, vaikka ikkunoista ei ole Siperiaa näkynytkään. Näin on myös Tukholman laita. Sieltä lienevät suorat lennot ilman Ruotsin valtion tukia Suvarnabhumin lentokentälle ainakin thaimaalaisella lentoyhtiöllä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti