Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 16. huhtikuuta 2023

Päivis ja Omia polkuja kulkevien kauppa

Itselläni on työvuosieni aikana ollut muutama loistava työtoveri. Kaikki ovat olleet naisia ja joista jokaisesta voisin kirjoittaa pienen kirjan. Ehkä joskus kirjoitankin. Viimeisin, muttei vähäpätöisin oli Päivis. Usein hänestä ajattelin ja sanoinkin, että mitä kusisempi tai hankalampi asia on, sitä varmemmin hänet kannattaa laittaa se hoitamaan. Hän oli aivan loistava ongelmatilanteiden ratkoja.

Mutta hän oli muutakin, jota hän ehkä hieman piilottelikin. Päivis oli ja on vieläkin pienen ihmisen puolella. Vaikka aika kultaakin muistoja, kerron jotain, kuten muistan tai haluan muistaa. Asumisen ja elämisen yhteisössä Topi Katissa asui iäkäs, muistisairaudesta kärsinyt Kaasalainen, joka yhtenä päivänä katosi. Edelleen ajattelen lämmöllä, kun Päivis ajeli ratikalla ympäri Helsinkiä etsien miestä. Ja löysi tämän yksinäisen asukkaamne, en muista mistä. Kävimme häntä myöhemmin katsomassakin jossakin hoivakodissa. Se oli mukava käynti, sillä miehellä oli viimein, elämänsä ehtoossa kaikki hyvin. 

Kerran Päivis oli pitämässä auki Omia polkuja kulkevien kauppaa, kun hän oli kylän raitilta ottanut hihasta kiinni monen tuntemaa laitapuolen kulkijan. Saattoi olla nimeltään Rymy, jota myöhemmin etsimme myös jouluaattona antaaksemme jonkun pienen, ehkä ruokalahjan. Joka tapauksessa Päivis oli pyytänyt Rymyn kaupan suihkuun ja vaatettanut hänet puhtailla kirpputorivaatteilla.

Teimme omalla, pienellä tavallamme hyviä tekoja. Muistan, kun pohdimme mitä tehdä kirjoilla, joita lahjoitettiin koko ajan lisää. Ideoimme Luke Lukukirjan, joita pudottelimme vähän joka paikkaan.

Mutta kaikella on aikansa. Eräänä päivänä Tuusulan työllistämisyksikkö ilmoitti, ettei se sijoita kuntouttavaan tekemiseen yhdistyksellemme enää ketään. Se jäi mysteeriksi mikä sai kotikuntani tekemään tämän päätöksen.

Sekin on mainitsemisen arvoista, että jos ei poliisi Laineen talon omistaja Seppo Sjöblom olisi antanut tiloja ilmaiseksi Elämän tähden yhdistyksemme käyttöön, ei tätä pientä ja sympaattista kohtaamispaikkaa olisi koskaan syntynyt.

Ei kommentteja: