Espanjalainen kulttuuri taas vastaavasti on melko tunnettu sanasta mañana. Se tarkoittaa sanatarkasti "huomenna". Käytäntö on kuitenkin monelle opettanut, että oikeasti sana tarkoittaa ”ei tänään, eikä välttämättä huomennakaan, mutta ei ainakaan tänään".
Suomessakin tai ainakn itselläni on samaan sarjaan kuuluva, tutusta viisaudesta oma muunnokseni: "Älä tee sitä tänään itse minkä voit huomenna teettää toisella tai siirtää ylihuomiseksi."
Olen yrittänyt uskoa, että laki on kaikille sama ja yhtä toissapäivänä, tänään sekä huomenna. Eilen sai karvaasti kokea, että näin ei ole, kaksi entistä kansanedustajaa, vantaalainen Mäkinen ja tuusulalainen Sjöblom, joka lainasi tai antoi Mäkiselle 20 000 euroa. Oikeuslaitoksen roikotettua molempia vuositolkussa löysässä hirressä, päätti se viimein, että laina mikä laina ja kaikki on jees. Riippumatta asemasta ja omistuksista. Oikeudenkäyntikulut, mukaan luettuna Sjöblomin 160 000 euroa, menivät valtion maksettaviksi.
Mutta syyttäjä ei tähän tyytynyt, vaan nosti miehet uudelleen hirteen yli kahdeksi vuodeksi. Se tuotti ratkaisun, jossa Sjöblom sai sakkoja yli 160 000 ja laittoi miehen maksamaan itse omat oikeudenkäyntikulunsa. 320 000 euroa on iso raha melkein kenelle tahansa. Sen lisäksi Juhani Sjöblomin, kuten Tapani Mäkisenkin merkittävät yhteiskunnalliset urat saivat pysyvät tahrat.
Tapanin isä oli tenniskaverini ja Juhani koulukaverini ja kaverini muutenkin, millä sinällään ei ole tässä muuta merkitystä kuin, että sen vuoksi seurasin aika tarkasti asian kulkua. Merkillistä ja merkitystä itsekin tuomarinvalan tehneenä minulle on, että kaksi eri oikeusastetta päätyivät täysin päinvastaisiin ratkaisuihin.
Hirressä roikkui eilen, tänään ja roikkuu huomennakin hamaan tulevaisuuteen myös Yhdysvaltain ex-presidentti Trump. Aikuisviihdenäyttelijä nimittäin väittää Donaldin maksaneen Juhanin sakkojen verran, että hän pitäisi suunsa kiinni mitä heidän välillään tapahtui. Tosin entinen jenkkipressa sai eilen haastetta hakiessaan kuulla 34 eri syytekohtaa.
Mutta tänään eiliseen nähden muuttuivat monen suomalaisen hauskanpito- ja murheiden hukutttamismahdollisuudetkin hirren sijaan kertaheitolla lähes sata vuotta sitten. 5.4.32 klo 10 aukesivat viinakauppojen ovet kieltolain jälkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti